Obradović: Zakon o rodnoj ravnopravnosti donet nasilno i bez ozbiljne rasprave 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je danas da je zakon o rodnoj ravnopravnosti donet „bez ozbiljne javne rasprave, u jednopartijskom parlamentu bez opozicije“ i da je u velikoj meri „u suprotnosti sa Ustavom“.

Uoči početka okruglog stola u zgradi Narodne skupštine o posledicama primene tog zakona, Obradović je agenciji Beta rekao da je to „prva ozbiljna javna rasprava“ posle donošenja zakona na kojoj će se čuti različita mišljenja.

„Uprkos jedinstvenom mišljenju struke i bez ikakvog učešća srpskih lingvista i nadležnih strukovnih organizacija, taj zakon je nasilno donet. Sve to zajedno posmatrano je razlog da bude hitno stavljen van snage i naša poslanička grupa je pre nekoliko dana predala u skupštinsku proceduru predlog zakona o stavljanju van snage zakona o rodnoj ravnopravnosti“, kazao je Obradović.

Lider Dveri ocenio je da je zakon sporan po više osnova, između ostalog i zbog toga što uvodi kategoriju roda kog Ustav Srbije ne prepoznaje i koji poništava zakon o ravnopravnosti polova, i jer uvodi „izmišljene rodove koji treba da budu ravnopravni sa muškarcima i ženama“.

„Kompletna srpska lingvistička struka, od Instituta za srpski jezik, Odbora za standardizaciju srpskog jezika, Matice srpske, sve katedre za srbistiku Filološkog univerziteta u Srbiji su se oglasili protiv zakona o rodnoj ravnopravnosti“, kazao je lider Dveri.

Po njegovim rečima, poseban odjek u javnosti izazvao je deo zakona koji se odnosi na ideološko nametanje rodno senzitivnog jezika, za koji, kako je naveo, postoje i određene kaznene odredbe ukoliko ga se u budućnosti ne budemo pridržavali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari