Obradovića bi moglo da košta „flertovanje“ sa građanskim delom opozicije 1foto FoNet Milica Vučković

Rejting Boška Obradovića, predsednika pokreta Dveri, kao predsedničkog kandidata, biće „oštećen“ njegovim ranijim „flertovanjem“ sa građanskim delom opozicije, ali Obradović još uvek ima prilike da „pojača“ svoj desni kurs a u tome može da računa i na nove glasove iz antivakserskog tabora koji je uglavnom konzervativno orjentisan.

Ovako istraživači javnog mnjenja komentarišu za Danas najavu predsedničke kandidature Obradovića pred izbore planirane za april 2022. godine.

Glavni odbor Dveri doneo je odluku o izlasku na sve nivoe izbora na sednici održanoj tokom vikenda u Užicu, a istaknuto je da će lider pokreta Boško Obradović biti predsednički kandidat Dveri, „ukoliko ne dođe do dogovora oko zajedničkog predsedničkog kandidata opozicije“, kako je saopšteno.

Ukoliko Obradović potvrdi odluku o predsedničkoj kandidaturi, on će biti drugi po redu lider iz redova opozicije koji ulazi u trku za šefa države, pri čemu obe kandidature dolaze sa desnog spektra.

Pre Obradovića, svoju predsedničku kandidaturu najavio je Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS), koji će biti kandidat ispred koalicije NADA, koju čini i Pokret za obnovu kraljevine Srbije (POKS).

Ovu podudarnost primećuje i istraživač javnog mnjenja Zoran Gavorilović, iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), zaključujući da je „na desnici uvek gužva“, ali i da kandidati sa te strane spektra mogu da računaju na novu podršku oblikovanu korona krizom.

– Mislim da kovid kriza može da im bude saveznik u toj priči jer ljudi koji su antivakserski orjentisani su pre svega konzervativci, mislim da je to jedan od faktora zašto su rešili da izađu na izbore. Obradović, kao i Jovanović pre njega, žele da pridobiju podršku na tom talasu antivaksera, i onih koji žele da glasaju nezavisno od izbornih uslova. Oni su požurili i prvi da se „zapljunu“ kao predsednički kandidati verovatno jer veruju da će sve stranke izaći na izbore i da će kasnije nastati gužva, navodi Gavrilović.

Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor plus, ukazuje da bi kandidati sa desnog spektra mogli da ostvare mnogo snažniji efekat na izborima da su se okupili oko jednog kandidata, kao i da sam Obradović sada mora da se „iskupi“ biračima za ranija lutanja.

– Boško Obradović je ranije malo lutao, imao je koaliciju sa Radulovićem, pa bio blizak sa strankama oko Đilasa i Jeremića, to flertovanje sa građanskim delom političke scene sigurno može da ostavi traga na njegov rejting i uspeh na izborima ali ima sasvim dovoljno vremena da pojača svoj kurs – ukazuje Pejić.

On dodaje i da je na desnoj strani spektra jasnija slika što se tiče mogućih koalicija, kao i predsedničkih kandidata dok ostatak opozicije još uvek odlučuje da li će uopšte izaći na izbore i ko bi sa kim mogao da sarađuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari