Očekuje se intenziviranje napada na Jeremića 1Foto: Fonet UN

Albanke sa Kosova okupljene u nekoliko udruženja zakazale su dva odvojena protestna skupa protiv Vuka Jeremića, kandidata Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i bivšeg šefa srpske diplomatije.

Prvi protest najavljen je za sutra, što znači da će se održati dva dana pred treću rundu glasanja u Savetu bezbednosti o kandidatima za tu funkciju, dok se drugi održava 3. septembra.

Organizatorka prvog protesta Jeta Beriša izjavila je za portal Balkan insajd da smatra da je Jeremić najveći antialbanski političar i da ako on postane generalni sekretar UN, Kosovo neće moći da postane članica svetske organizacije. Ona je istakla da Jeremić ima šanse da bude izabran na mesto šefa UN na kome bi mogao da ostane 10 godina.

Drugi protest su, kako prenose kosovki mediji, najavile organizacije žena sa Kosova i za njega imaju podršku organizacija majki i žena žrtava rata u Bosni i Hercegovini. Organizacije Feminizam, Vomen, Savez žena Kosova i Majke su saopštile da su dobile podršku organizacije Majke Srebrenice i Žepe, koje su poslale protestno pismo svim članicama Saveta bezbednosti zbog kandidature Jeremića. U saopštenju, koje prenose prištinski mediji, navodi se da će Kosovo izgubiti mogućnost da postane članica UN ako Jeremić bude postavljen na mesto generalnog sekretara UN.

„Za dobrobit svih mučenika, zarad svih albanskih majki obučenih u crno, svih silovanih devojaka i žena i zbog svih kosovskih porodica koje još nisu pronašle ostatke rodbine nestale tokom rata pozivamo vas na masovni protest u subotu, 3. septembra, 2016. godine“, saopštile su te organizacije.

U Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, čiji predsednik je Vuk Jeremić, nisu želeli da za Danas komentarišu najavljene proteste u Prištini. S druge strane, diplomatski izvori nezvanično komentarišu za naš list da se može očekivati da napadi na Jeremića postanu još intenzivniji i jači u slučaju da on nakon i treće runde glasanja u SB UN ostane jedan od favorita za naslednika Ban Ki Muna na čelu Ujedinjenih nacija.

“Jeremić je, podsetimo, u drugoj rundi glasanja u SB UN bio drugoplasirani, iza portugalskog premijera Antonija Gutereša, a ako i u narednoj fazi izbornog procesa ostane u prvoj petorci, svakako treba očekivati da napadi na njega budu još jači”, smatraju sagovornici Danasa.

Kako je Danas već pisao, u međunarodnim krugovima se spekuliše da Jeremić ima snažnu podršku Francuske, koja je važna članica EU i SB UN, kao i Kine, koja se zalaže za poštovanje principa regionalne rotacije, po kojem naredni generalni sekretar UN treba da bude predstavnik neke istočnoevropske zemlje.

Bojkot skupa u Nišu

Kosovski zvaničnici će bojkotovati skup u Nišu na kojem će učestvovati predstavnici srpske i albanske vlade, piše prištinska Koha ditore. List podseća da je osnov za organizovanje takvog skupa, koji se održava u oktobru, protokol koji su dve države potpisale pre dve godine. Podsetimo, kako je naš list već izvestio, albanski premijer Edi Rama će od 12. do 14. oktobra boraviti u Srbiji, i između ostalog promovisaće svoju knjigu Kurban koja izlazi na srpskom jeziku, a u Nišu će zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem učestvovati i promociji auto-puta Niš – Drač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari