Očekujem oslobađajuću presudu početkom godine 1Foto: EPA/ SASA STANKOVIC

Moj optimizam proističe iz činjenice koja je za sve normalne ljude apsolutno nepobitna – ja nemam nikakve veze sa optužbama koje mi se stavljaju na teret.

Dakle, ne radi se o tome da imam manje ili više veze sa tim, već nikakve. Nisam imao ni saznanja o zločinu za koji sam optužen. U tom periodu sam bio zamenik direktora u fabrici Feronikl, viđalo me je stotine ljudi svaki dan, a među njima i Albanci. Kako je sud u prvom stepenu došao do drugačijeg mišljenja, to bi trebalo njih pitati, objašnjava za Danas Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda (SDP), razloge zbog kojih sa optimizmom ulazi u ponovljen sudski postupak koji se vodi protiv njega zbog optužbi da je 1999. godine počinio ratne zločine.

Suđenje Ivanoviću je počelo pre dva dana u Kosovskoj Mitrovici. On je u prvom stepenu osuđen na devet godina zatvora, ali je Apelacioni sud naložio ponavljanje postupka. Juče je sa svedočenjem završio „ključni svedok tužilaštva“ Isa Mustafa.

– Mustafa je do sada dao šest izjava i svih šest se razlikuje od prethodnih. A juče je dao sedmu koja se od svih prethodnih razlikuje u svim bitnim elementima. Meni izgleda da je on prilagodio svoju izjavu našoj žalbi Višem sudu povodom prvostepene presude. To ga čini apsolutno nekredibilnim i mislim da će to i sud uvideti, navodi Ivanović.

Za razliku od prvog suđenja u kome je bilo ukupno pet optuženih lica, na ponovljenom Ivanović je jedini optuženi. Takođe, odbačen je i deo optužnice koji se odnosio na zločine počinjene 2000. godine. Iz tog razloga Ivanović smatra da će ponovljeno suđenje ići mnogo brže od prethodnog.

– Verujem da bi do kraja godine trebalo da se završi barem operativni deo saslušanja. Očekujem da bi završne reči mogle da budu početkom sledeće godine, a ubrzo nakon toga i presuda – kaže Ivanović.

Nedavno se Ivanović našao u medijima i zbog incidenta koji nije vezan za suđenje. NJemu su krajem jula nepoznati počinioci zapalili automobil, a istraga, kako kaže, stoji u mestu.

– Dobijam od policije istu rečenicu kao i prvog dana. Istraga je toku, ne znamo ko su počinioci. Mislim da tu ili nema dobre volje da se slučaj istraži ili se prosto plaše da to urade znajući na koga mogu da naiđu kao nalogodavca. Ostaje i mogućnost da oni naprosto ne znaju ko je to učinio, ali ja sumnjam u tu verziju zato što se radi o veoma iskusnim policajcima – navodi Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari