Od glavnog Vučićevog operativca do novog čelnika naprednjaka: Ko je Miloš Vučević, novi predsednik SNS? 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Na predlog predsednika Srbije i dosadašnjeg prvog čoveka naprednjaka Aleksandra Vučića, na vanrednoj skupštini Srpske napredne stranke u Kragujevcu, za njegovog naslednika na poziciji čelnika te političke partije određen je aktuelni ministar odbrane Miloš Vučević.

Izbor, među naprednjacima od milošte zvanog “Vuka”, na poziciju predsednika SNS ne predstavlja iznenađenje s obzirom na to da nakon što je u stranačkim frakcijskim borbama skrajnut Nebojša Stefanović, Vučević postaje neprikosnoveni broj dva u hijerarhiji vladajuće političke organizacije u Srbiji.

Vučević, spada u krug najistaknutijih saradnika predsednika Vučića i uz Darka Glišića, predsednika Izvršnog odbora SNS, važi za jednog od najsposobnijih partijskih operativaca.

Upravo je to bio i razlog što je postavljen za ministra odbrane, jer je reč o resoru koji se među predstavnicima vlasti smatra perspektivnim za dalje razvijanje političke i državničke karijere.

Dok će se Glišić najverovatnije, kao i dosad, baviti organizacijom stranke Vučević će kao njen predsednik pak biti glasnogovornik i tumač naprednjačkih političkih stavova u javnosti.

Ogroman uticaj koji je imao u stranci sada će postati još veći i značajniji. Naravno, neformalni lider i ideolog stranke i dalje ostaje neprikosnoveni Aleksandar Vučić, koji joj svojim autoritetom omogućava već duže od deset godina centralnu poziciju u vladajućoj koaliciji koju čine Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije.

Miloš Vučević je rođen 1974. godine u Novom Sadu. U zvaničnoj biografiji navodi se da je osnovnu školu “Vasa Stajić” završio u rodnom gradu a gimnaziju “Jan Kolar” u Bačkom Petrovcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine.

Ističe da se do 2012. bavio advokaturom u porodičnoj advokatskoj kancelariji.

Član Srpske napredne stranke je od 2008. godine. Za predsednika gradskog odbora SNS izabran je 2011. Potpredsednik SNS postao je 2016, a potom je na tu funkciju izabran i u novembru 2021.

Za gradonačelnika Novog Sada izabran je u septembru 2012. godine nakon čega prestaje da se bavi advokatskim poslom.

Za gradonačelnika je drugi put izabran u julu 2016, a treći put u septembru 2020. godine.

„Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine.

Dobitnik je više priznanja, među kojima su i Povelja počasnog senatora Senata privrede Srbije iz 2014. godine.

Iste godine dobija i nagradu ‘Kapetan Miša Anastasijević’, koja mu je uručena kao lideru gradske uprave, za promociju evropskih vrednosti života u Novom Sadu. Dobitnik je priznanja ‘Bela golubica’ u okviru programa ‘Tesla Global foruma’.

Nosilac je ordena Svetog vladike Maksima Eparhije sremske kao i gramate priznanja i zahvalnosti Eparhije bačke, za izuzetan doprinos u razvoju duhovnog i crkvenog života“, ističe u biografiji.

Ostavku na funkciju gradonačelnika Novog Sada podneo je 24. oktobra 2022, a 26. oktobra postao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari