Od kakvog je značaja izveštaj misije UNMIK? 1foto FoNet/Vlada

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da će izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK, koji će biti predstavljen 30. oktobra na sednici Saveta bezbednosti UN, biti od suštinskog značaja za razumevanje postojeće situacije na Kosovu i nemogućih uslova života u kojima se nalazi srpski narod.

Petković je na sastanku sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Misije UN na Kosovu (UNMIK) Karolin Zijade ukazao na nezamenljivu ulogu te misije u očuvanju mira, bezbednosti i zaštiti ljudskih prava, saopštila je Kancelarija.

On je izrazio je očekivanja da će međunarodne organizacije i institucije na terenu ispuniti zadatak iz svog mandata i da će biti stvoreni uslovi u kojima napadi na Srbe neće biti mogući, a još manje tolerisani.

Upozorivši na činjenicu da je bezbednost i sigurnost srpskog naroda na terenu ozbiljno ugrožena, Petković je naveo da su jednostrani, protivpravni i eskalatorni potezi Prištine usmereni ka stvaranju nepodnošljivih uslova za život srpskog naroda i prete da dovedu do njegovog potpunog progona sa Kosova.

„To pokazuje jasnu nameru Aljbina Kurtija da nasilnim gašenjem srpskih institucija, nasiljem, terorom i svakodnevnim pritiscima uspostavi etnički čisto Kosovo i Metohiju i dovede do njegove potune albanizacije“, istakao je Petković.

Prema njegovim rečima, svi problemi sa kojima se suočava srpski narod na Kosovo nedvosmisleno potvrđuju da je Srbima neophodno omogućiti što hitnije formiranje Zajednice srpskih opština, kroz koju bi bila obezbeđena kolektivna i individualna prava srpskog naroda, kako je predviđeno Briselskim sporazumom, a što prištinske vlasti odbijaju da sprovedu više od 11 godina.

On je preneo čvrstu opredeljenost Beograda da sačuva mir i stabilnost na Kosovu i u regionu, kao i rešenost da istraje na poštovanju međunarodnih pravila i normi, što podrazumeva prevashodno poštovanje Rezolucije 1244 i dokumenata koji su na snazi i koji se moraju poštovati i primenjivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari