Od "zloćudnog mister Bina" do Bajrona: Gde je kraj bizarne glume Aleksandra Vulina? 1 EPA-EFE/Tibor Rosta HUNGARY OUT

Aleksandar Vulin u više verzija. Tako bi se ukratko mogao opisati prošlonedeljni nastup potpredsednika srpske vlade u Skupštini Srbije, kada je on na momente pokušavao da bude pesnik, pa patriota, erudita, filantrop, da bi se tokom trajanja rasprave sve to pretvaralo u svoju suštu suprotnost.

Čitavo obraćanje Aleksandra Vulina opoziiji, bilo je prepuno kontradiktornosti, pa je građanima ostavljena mogućnost da samo tumače koji Vulin je iskren. Da li onaj koji tvrdi sa smeškom da nema ništa lepše od žena, ili onaj ko ženu naziva ološem.

„Nema ništa lepše od žene, znao sam da će biti smešno onima koji kače LGBT zastave, nema ništa lepše od žene, znate onaj osećaj kad prođete pa ostane trag njenog parfema, poljubac na kraju usana – nema ništa lepše. Ako sam nešta naučio, sa ženama se ne svađa, cenite njenu lepotu i dobrotu, nemojte da se svađate,“ rekao je Vulin, odgovarajući tako poslanici NPS-a, Slavici Radovanović koja je govorila o tome kako se potpredsednik Vlade vozi automobilom koji košta 500.000 evra.

Ali da Vulin nije Bajron i da nije pesnik, pokazao je već u narednom govoru kada je Violu Fon Kramon nazvao šiptarskim lobistom.

„Nemojmo da svete kosti koristimo za nedostojne političke igre i prepucavanja. Nemojte da dovodite onog šiptarskog ološa Violu fon Kramon u Nedeljice i da vam to bude argument“, poručio je Vulin.

Tvrdio je Vulin tokom skupštinske rasprave, da treba ulagati u obrazovanje, mada je za neke poput Miroslava Aleksića kako je rekao „potpuno kasno“. O svom obrazovanju nije rekao ni reč, čak ni onda kada ga je Dragan Đilas, lider SSP, prozvao da je „umislio“ da je završio fakultet u Kragujevcu. Nije hteo da odgovoi na pitanja gde je živeo u Kragujevcu dok je studirao, ali ni kako mu se zvala gazdarica, ako je iznajmljivao studentski stan.

Kritikovao je Vulin i Zdravka Ponoša koji se, kako je rekao“ hvalio“ svojim vezama sa CIA i stranim službama, a onda se Vulin i sam pohvalio da se sreo sa šefom CIA, Vilijamom Bernsom, koji mu je rekao „da zna da nije ruski agent i kriminalac“.

Od "zloćudnog mister Bina" do Bajrona: Gde je kraj bizarne glume Aleksandra Vulina? 2
Foto Printscreen minrzs.gov.rs

I možda je potpredsednik Vulin sasvim u pravu kada kaže da se u političkoj borbi mogu koristiti svi argumenti, kako bi se bolje izgledalo pred biračima. I možda je u pravu kada tvrdi da se opozicija posvađala sa zdravim razumom, ali šta je sa zdravim razumom i pričom „o tetki iz Kanade“, koja se više ne spominje.

Tek ko se ovde posvađao sa zdravim razumom, teško je iz ugla prosečnog posmatrača proceniti, mada sagovornici Danasa ocenjuju da su i raniji nastupi potpredsednika Vulina bili baš čudni.

Dragan Popadić, profesor socijalne psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kaže za Danas da su nastupi Aleksandra Vulina su i ranije bili neobični.

„Dopuštao je sebi da liči na zloćudnog Mister Bina, ali sada postaju sasvim bizarni, kakav je bio njegov traktat o ženama i uopšte njegovo ponašanje tokom skupštinskog zasedanja“, kaže profesor Popadić.

On napominje da takvo ponašanje bode oči i teško ga je objasniti.

„Vreme je da se o jednom ponuđenom objašnjenju otvoreno progovori. Već duže vremena se u javnosti moglo čuti ono što je nekoliko puta javno izrečeno u Narodnoj skupštini: da se radi o kokainskom zavisniku kojem je potrebno lečenje. Verujem da se takve teške optužbe na račun visokog državnog službenika ne iznose, niti bi smele da se iznose, olako i bez osnova, i takve tvrdnje bi se morale ili demantovati ili argumentovati. Svejedno šta je uzrok, krajnje je zabrinjavajuće da je čovek sklon ovakvim psihičkim stanjima bio ministar odbrane, ministar unutrašnjih poslova i ministar BIA a trenutno potpredsednik vlade“, napominje Popadić.

Aleksandar Vulin
foto FoNet/TV FoNet

Na pitanje šta je konkretno mislila kada je govorila „o povlačenju crte“, što je izazvalo smeh u skupštinskoj sali i komentare da je ta tvrdnja bila dvosmislena, Slavica Radovanović, poslanica Narodnog pokreta Srbije, kaže za Danas da svako ima pravo da tu izjavu tumači i shvati na svoj način.

„Poruka je, za mene jasna, a oni koji ga postavljaju na takve pozicije neka razmisle o štetnosti takve odluke“, kaže Radovanovćeva, inače pukovnica policije u penziji.

Prema njenim rečima i Vulinova diskusija na račun žena imala je za cilj da ne odgovori po kom osnovu vozi skupoceni auto i da skrene pažnju sa podatka da potpuno neosnovano koristi vozilo od 500.000 evra.

„Taj komentar o ženama potpuno je bio neprimeren za Skupštinu i za visoko pozicioniranog člana Vlade. Ali to ukazuje da se oni, u svom koruptivnom i ponizničkom odnosu prema Aleksandru Vučiću ne libe, niti stide da koriste uvredljive govore, potpuno svesni da neće snositi nikakvu posledicu. Taj trend se mora što pre promeniti..Odgovornost, Zakon i procedure moraju da budu iste za sve… Što i u ovom slučaju nije ispoštovano“, ističe poslanica NPS-a.

Psihijatar i bivša poslanica Sanda Rašković Ivić primećuje da Vulin izbegava da odgovori na postavljena pitanja i da zato često skreće s teme „“pesnički“ govoreći o svom doživljaju žena.

„Mislim da se radi o neuspelom pokušaju manipulacije javnim mnenjem. Lakše mu je da glumi „neobičnost“ nego da jasno i istinito odgovori“, napominje Rašković Ivić.

Možda Vulin i glumi „neobičnost“, ali , kako kaže Dragana Rakić, poslanica Demokratske stranke, to njegovo ponašanje nema veze sa elementarnim kućnim vaspitanjem i u suprotnosti je sa skupštinskim pravilima i Poslovnikom.

„Ali je takvo ponašanje sasvim u skladu sa onim što se očekuje od saradnika kriminalnog režima Aleksandra Vučića. Ministar Vulin je u više navrata izvređao žene – narodne poslanice. Nekima od nas je ironično dobacivao da nas poštuje zbog naših godina (iako je on stariji od nas), aludirajući da smo stare i nebitne. Kada ga je jedna poslanica optužila za korupciju i pitala odakle mu auto koji košta pola miliona evra, koji on sebi ne može da priušti od svoje ministarske plate, Vulin se odlučio da recituje ljubavnu poeziju i da se laskanjem ženama izvuče i izbegne odgovor. Nedopustivo je da bilo ko, a kamoli ministar, makar to bio i Vulin, u direktnom tv prenosu sudi o ženama na osnovu fizičkog izgleda i godina“, kaže Rakićeva.

Ona podseća da je predsednica Skupštine Ana Brnabić bila dužna da oduzme reč ministru Vulinu i da zaustavi njegov diskriminatorski i uvredljiv govor uperen ka ženama narodnim poslanicama, ali ona to nije učinila.

„Time je po ko zna koji put poslala opasnu poruku – da je vređanje i ponižavanje žena dozvoljeno. Postaćemo normalna i uređena država tek kada ljudi poput Ane Brnabić i Aleksandra Vulina budu tamo gde im je mesto – a to svakako nisu klupe u Narodnoj skupštini nego u jednoj drugoj zgradi.“

Od "zloćudnog mister Bina" do Bajrona: Gde je kraj bizarne glume Aleksandra Vulina? 3
foto FoNet/MUP

Sagovornici Danasa podsećaju da se Vulin svesrdno uživljavao u svaku ulogu koja mu je bila dodeljena u proteklih 12 godina. Kada je bio ministar odbrane nosio je vojnu odeću, doduše bez činova, jer je u vojsci bio samo 15 dana. Nosio je i crnu unifomru dok je upravljao policijom, ali i radničko odelo dok je sadio paradajz na Jovanjici. Sada bi, kažu da neuspešno imitira lorda Bajrona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari