"Od politike 'i Kosovo i Evropa' došli smo do 'ni Kosovo, ni Evropa'": Boris Tadić o mesec dana protesta na KiM 1foto FoNet/Nenad Ðorđević

„Niko ne zna šta Aljbin Kurti radi, a još je veći problem što niko ni u međunarodnoj zajednici ne zna šta planira. Kurti donosi odluke od situacije do situacije i zato se suočavamo svaki čas sa eskalacijama nasilja, koje nažalost u svakom trenutku mogu da prerastu u rat. Vučiću u jednoj dimenziji njegove politike to odgovara, jer onda u očima sveta nije jedini krivac za postojeće stanje na KiM“, kaže za Danas Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i lider SDS, komentarišući situaciju na KiM, mesec dana od početka protesta.

Sa druge strane, kako kaže, Vučiću to služi kao poligon za stalno podizanje borbene gotovosti i pokretanje vojske ka Kosovu.

Dodaje da to godi ušima njegovih birača, iako nema nikakve logike i smisla, jer i sam kaže da nećemo voditi rat protiv Kfora, odnosno NATO.

„Dakle, na KIM nijedna strana ne povlači poteze koji dugoročno vode stanju održivog mira, već svi akteri i Vučić i Kurti i međunarodni posrednici sa Zapada kao taoci svojih ideologija, politika i obećanja iz prošlosti, kao i posledica rata u Ukrajini samo pokušavaju situaciono da problem Kosova reše tako što maksimalisticki nameću samo svoje rešenje, bez ideje kompromisa i dugoročno održivog mira“, objašnjava Tadić.

Na pitanje kako gleda na odluku srpskih vlasti da nakon urgencija sa strane, oslobode tri kosovska policajca, on kaže da što se tiče oslobađanja tri policajca to samo potvrđuje da je sve nakon njihovog hapšenja bila predstava.

„Vučićeva kosovska politika je takva da pre svakog poginjanja glave u kom do temelja urušava dostojanstvo Srbije, da bi to prikrio izvede neku predstavu po modelu ‘kakav lav, strašan lav’. Njegova jedina kosovska strategija od dolaska na vlast je red predaje naših interesa, red kukanja, red besmislenih pretnji. To što svakom normalnom čoveku izgleda kao potpuni haos, za njega je neka ‘mudra’ strategija“, napominje sagovornik Danasa.

Tadić zaključuje da smo tim putem od naše politike „i Kosovo i Evropa“ došli do „ni Kosovo, ni Evropa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari