U ime Republike Srpske još jednom odbacujemo kao zlonamjerne i štetne sve pokušaje da se nametne kolektivna krivica i na tako iskrivljenoj slici izazove nasilna i radikalna promjena ustavnog uređenja BIH na štetu RS i njenih građana – rekao je juče predsjednik Republike Srpske Milan Jelić povodom zajedničke izjave kojom se odbacuje kolektivna odgovornost RS i srpskog naroda za zločine počinjene u proteklom ratu.

U ime Republike Srpske još jednom odbacujemo kao zlonamjerne i štetne sve pokušaje da se nametne kolektivna krivica i na tako iskrivljenoj slici izazove nasilna i radikalna promjena ustavnog uređenja BIH na štetu RS i njenih građana – rekao je juče predsjednik Republike Srpske Milan Jelić povodom zajedničke izjave kojom se odbacuje kolektivna odgovornost RS i srpskog naroda za zločine počinjene u proteklom ratu.
Nakon objavljivanja presude Međunarodnog suda pravde u Hagu učestali su zahtjevi za odgovornost, pa i naplatu ratne štete od RS za genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine. Potpisnici izjave kojom se odbacuje kolektvna odgovornost su predsjedavajući Predsjedništva BIH Nebojša Radmanović, predsjedavajući Savjeta ministara BIH Nikola Špirić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BIH Milorad Živković, predsjednik RS Milan Jelić, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić i predsjednik Vlade RS Milorad Dodik.
– Najozbiljnije smo zabrinuti zbog radikalizacije političkih i međunacionalnih odnosa u BIH, naročito nakon objavljivanja presude Međunarodnog suda pravde u Hagu. Politizacija i iskrivljivanje presude od političkih faktora iz Federacije BIH prelazi granice maksimalne tolerancije i ugrožava mir i stabilnost, međuentitetske i međuetničke odnose u BIH. Sud je utvrdio da su zločini u proteklom ratu činjeni na području cijele BIH, a najveći je, svakako, presuđen kao genocid na području Srebrenice u julu 1995. godine – stoji, između ostalog, u zajedničkoj izjavi i dodaje da „ni po presudi, ni po međunarodnom ni po domaćem pravu za ratne zločine ne može se utvrđivati kolektivna odgovornost nikog, a ni srpskog naroda i RS jer za zločine moraju odgovarati pojedinci pred Sudom u Hagu ili sudovima u BIH“.
U Izjavi se navodi da „sarajevski politički krug želi presudu Suda u Hagu zloupotrijebiti za oduzimanje političkih i drugih prava srpskog naroda u BIH, prava građana RS, a korišćenjem zapaljive i ratne retorike, uz ponavljanje ratnih ciljeva, iskazuje se namjera potpune unitarizacije zemlje i majorizacija, što je u suštini negiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma“.
– Odgovorno izjavljujemo da je BIH zajednička država i srpskog naroda, da je niko nema pravo ni oduzimati, ni nametati rješenja nijednom konstitutivnom narodu. Narode u BIH ne mjerimo brojevima, već ravnopravnošću, ali i odgovornošću prema zemlji i njenoj budućnosti, rečeno je u Izjavi.
U tekstu Izjave zvaničnici RS uputili su pitanje „da li je prema BIH odgovornija politika koja podstiče strana ulaganja, gradi infrastrukturu, uređuje pravni sistem i daje nove ekonomske i razvojne inicijative, podiže standard stanovnika ili politika koja zakopana u ratne rovove, podstiče nove sukobe i vraća građane na ratne devedesete godine? Neka svaki stanovnik ove zemlje postavi sebi pitanje i pogleda u svoje političke predstavnike – da li predstavljaju ratnu prošlost ili evropsku budućnost“?
Zvaničnici RS konstatovali su sa zabrinutošću da se umjesto evropske, demokratske, decentralizovane, prosperitetne i multietničke zajednice, BIH želi pretvoriti u nedemokratsku, neevropsku, centralizovanu, majorizovanu tvorevinu, mimo volje njenih konstitutivnih naroda i građana. Alternativa destrukciji i kolektivnom nepovjerenju, jedino je demokratski dijalog, ustavni način rada i evropska opcija za RS i BIH.
– Pozivamo sve političke subjekte, kako domaće, tako i međunarodne, da se okrenu ekonomskim i socijalnim reformama, te da se dogovorom i kompromisom, na osnovama Dejtonskog mirovnog sporazuma, gradi evropski put BIH – navodi se u zajedničkoj izjavi Nebojše Radmanovića, Nikole Špirića, Milorada Živkovića, Milana Jelića, Igora Radojičića i Milorada Dodika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari