Haški optuženik Ratko Mladić skrivao se u Moštanici 2006. godine, nezvanično saznaje Danas. To je jedna od tri lokacije u okolini Beograda za koje je utvrđeno da se Mladić od 2006. skrivao.



Interesantno je da obojica braće Bosiljke Mladić – Miroslav i Vukašin Jegdić, odnosno šuraci Ratka Mladića, imaju kuće u Moštanici, koje su izgrađene pre desetak godina.


Podsetimo da je Mladić do oktobarskih promena 2000. mirno živeo u Beogradu pod zaštitom režima Slobodana Miloševića, imao je obezbeđenje pripadnika Vojske Jugoslavije, koji su čuvali njegov stan u ulici Blagoja Parovića 119 na Banovom brdu, a tada je viđan po beogradskim restoranima, fudbalskim utakmicama i proslavama u Domu Vojske u centru Beograda.

Posle petooktobarskih promena, Mladić se više nije pojavljivao u javnosti, ali je nastavio da živi u svom stanu na Banovom brdu, sve do 28. juna 2001. i izručenja Miloševića Haškom sudu.

Mladić tada napušta porodični stan i skoro godinu dana provodi u nizu vojnih objekata širom Srbije, od kasarne na Topčideru do vojnog objekta u Stragarima.

Posle donošenja Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom u aprilu 2002. i izdavanja poternice za njim u maju iste godine, Mladić napušta vojne objekte i počinje da se skriva u stanovima koje za njega iznajmljuju jataci po Beogradu.

Prema sudskim podacima, Mladić se do početka 2006. krio uglavnom na Novom Beogradu u stanovima na adresama Jurija Gagarina broj 118 i 183, Treći bulevar 48, i Vladimira Popovića 24. Neko vreme Mladić je proveo i na Bežanijskoj kosi u ulici Peđe Milosavljevića 24, i na Banjici u Crnotravskoj 1g. Poslednje zvanične informacije o Mladićevom skrivanju jesu da je u februaru 2006. godine bio u selu Ljuba kod Sremske Mitrovice.

Mladić je, posle 16 godina od podizanja optužnice, uhapšen 26. maja u selu Lazarevo kod Zrenjanina.

Kako je Danas ranije objavio, do mesta skrivanja haškog begunca, odnosno sela Lazarevo, došlo se operativnim radom i obradom članova porodice Ratka Mladića, bez bilo kakvih policijskih doušnika, nezvanično saznaje Danas. Članovi Mladićeve familije praćeni su, kako se saznaje, i bili su na „merama“ prisluškivanja skoro godinu dana, dok se nije došlo do konkretnog saznanja o mestu skrivanja najtraženijeg haškog begunca, kao i ko od članova porodice Mladić učestvuje u tom skrivanju. U policiji i službama bezbednosti od početka potrage verovalo se da skrivanje Mladića pomaže grupa ljudi bliska njegovoj porodici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari