Odbijen amandman SDA Sandžaka za rebalans budžeta 1Printskrin parlament.rs

Vlada i Skupština Srbije odbili su amandman SDA Sandžaka o opredeljivanju skoro 600 miliona dinara za sandžačke opštine i rad nacionalnih veća nacionalnih manjina.

Ahmedin Škrijelj, narodni poslanik te partije, predložio je da rebalnasom budžeta budu određena sredsta „samo za neke od potreba Bošnjaka i regiona Sandžak“.

On je, za Danas, potvrdio da je predložio da se u državnom budžetu za ovu godinu opredeli 300 miliona dinara za razvoj sandžačkoh opština, koje „po stepenu razvijenosti pripadaj8u kategoriji nerazvijenih i devastiranih područja“.

Predložio je i da se rebalansom budžeta predvidi i 200 miliona dinara „za završetak programa povratka proteranih i prognanih Bošnjaka u opštini Priboj od 1991. do 1999. godine“.

I u republičkom parlamentu je podsetio da je taj program Vlada Srbije usvojila u novembru 2011. godine.

– Program je usvojen na inicijativu tadašnjeg ministra Sulejmana Ugljanina, a osnovni cilj je bio stvaranje uslova za povratak i održiv opstanak Bošnjaka u toj opštini – naglašava Škrijelj.

Optužuje aktuelnu vlast da je zaustavila realizaciju tog programa, u okviru kojeg su, pre toga, izgrađene i obnovljene 84 kuće, pripremljena projektna dokumentacija za izgradnju 45 kilometara puteva i zgrade za socijalno stanovanje i obezbeđena poljoprivredna mehanizacija za 50 porodica.

– Ovim programom je predviđena i izgradnja komunalne infrastrukture, mesnog centra, škole i ambulante. Zaustavljanjem ovog programa i odbijanjem amandmana, ova vlast je jasno pokazala da ne želi da osigura osnovne uslove da se Bošnjaci osećaju sigurno, i da mogu da budu ravnopravni i slobodni – obajašnjava Škrijelj.

On je, istim amandmanom, predložio i da se izdvoji dodatnih 96 miliona dinara za jačanje rada i kapaciteta svih nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari