Odbijeni svi predlozi opozicije 1Foto: Fonet

Od dvesta predloga za dopunu dnevnog reda koje je podnela opozicija u Skupštini Srbije, poslanička većina nije prihvatila nijedan predlog.

Poslanici su za četiri sata rada prihvatili samo da na dnevnom redu bude Predlog zakona o udžbencima i još dva prosvetna zakona koje je podnela Vlada Srbije.

Odbijeno je da se na dnevni red uvrste opozicioni predlozi poput razrešenje predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković kao i formiranje više različitih anketnih odbora – o utvrđivanju činjenica da li je bilo izborne krađe na izborima parlamentarnim 2016. godine, ali i utvrđivanje okolnosti o nepravilnostima na predsedničkim izborima 2017. i izborima u Beogradu održanim 4. marta ove godine.

Odbijeno je i formiranje anketnog odbora o utvrđivanju činjenica i okolnosti ubistvu predsednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića, zatim o rušenju objekata u beogradskom naselju Savamala.

Nije prihvaćen ni predlog Milana Lapčevića, poslanika DSS, koji je predložio predlog rezolucije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata. On je naveo da je od Drugog svetskog rata prošlo 80 godina, a Srbija nije nijednim aktom to osudila i zločince nazvala pravim imenom.

Istovremeno, prema njegovim rečima, u Hrvatskoj se sve češće čuje negiranje tih zločina. Nije prihvaćen ni predlog Miladina Ševarlića, poslanik sa liste Dveri, o usvajanju deklaracije o GMO proizvodima. Samo zato, kako je naveo jer u Vladi Srbije vlada GMO podaništvo. Reagujući na ovaj predlog, Marjan Rističević, poslanik sa liste SNS, naveo je da Ševarliću do pre dve godine nije smetalo da GMO nije bio uslov, jer je dobijao šezdesetak hiljada za strategiju koje nigde nema.

Tatjana Macura, poslanica DJB, predložila je da parlament obrazuje anketni odbor radi utvrđivanja zakonitosti donacija SNS za predsedničku kampanju 2017.godine. Ona je kao primer navela i nedavni slučaj direktora Agencije za borbu protiv korupcije koji je bio donator u predsedničkoj kampanji Aleksandra Vučića.

– Podsetiću vas i da je u kampanju nepoznatim tokovima uneto 2,2 miliona evra, a oko 7.000 donatora uplatilo je identične iznose od 40.000 dinara, rekla je Macura.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić predložio je da se dnevni red sednice dopuni Predlogom zakona o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave i naveo da je potrebna pravednija socijalna i regionalna raspodela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari