Odbor za KiM zasedao iza zatvorenih vrata: Na Kosovu nestabilno i napeto 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Odbor za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije danas je, na sednici zatvorenoj za javnost, ocenio da je aktuelna bezbednosna situacija na prostoru Kosovo izrazito nestabilna i napeta, posebno u kontekstu položaja srpskog i drugog nealbanskog stanovništva, saopšteno je iz parlamenta.

„Takvo stanje je posledica kontinuiranih eskalatornih poteza Prištine i Aljbina Kurtija, koji sračunato vrše svakodnevno institucionalno, fizičko i psihičko nasilje, destabilizujući situaciju i stvarajući nemoguće uslove za život Srba na Kosovu i Metohiji“, naveo je Odbor.

Kako se navodi, Odbor je na sednici razmotrio informacije o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu sa aspekta ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda, koje su dostavili Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Bezbednosno-informativna agencija, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Kancelarija za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini.

Odbor je pozvao međunarodnu zajednicu da energično i hitno zaustave Prištinu u kontinuiranom sprovođenju sistematskog, sveobuhvatnog i široko rasprostranjenog nasilja nad srpskim narodom, da Priština bez odlaganja realizuju odredbe potpisanih sporazuma u okviru dijaloga i formira Zajednicu srpskih opština.

Odbor za KiM zasedao iza zatvorenih vrata: Na Kosovu nestabilno i napeto 2
Printskrin Kosovo onlajn, Danijela Vujičić, predsednica Odbora za KiM

To skupštinsko telo pružilo je punu podršku srpskom narodu i političkim predstavnicima srpskog naroda – Srpskoj listi na Kosovu da se na miran i demokratski način bore za svoja ljudska prava i bezbedan život i opstanak.

Odbor podržava nastavak konstruktivnog pristupa Beograda, koji ispunjava svoje obaveze iz dijaloga i koji je jasno opredeljen za put normalizacije odnosa, navodi se u saopštenju i dodaje da Odbor podržava i paketu pravnih i socijalno-ekonomskih mera koji je Vlada Srbije usvojila u cilju zaštite prava Srba i vitalnih državnih i nacionalnih interesa na Kosovu.

U tom smislu Odbor je izrazio posebno očekivanje da će posebno tužilaštvo koje će biti uspostavljeno u primeni navedenih mera maksimalno efikasno procesuirati sve nalogodavce, podstrekače, pomagače i izvršioce krivičnih dela koji je režim Prištine počinionad građanima Srbije na prostoru Kosova.

Odbor je pružio punu podršku pregovaračkom timu Beograda i osudio jednostrane poteze prištinskih vlasti, koji predstavljaju očigledan udar na dijalog, a zbog kojih Priština do sada nije trpela nikakve posledice međunarodne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari