Odbor za poljoprivredu pokazao da nešto ne štima u naprednjačkom raju: Sagovornici Danasa o varnicama na relaciji Marijan Rističević- Jelena Tanasković 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Da u taboru Srpske napredne stranke ne vlada baš harmonična atmosfera pokazala je sednica skupštinskog Odbora za poljoprivredu. Na sednici, koja je sazvana zbog situacije oko afričke kuge koja se pojavila u više od 1.000 gazdinstava, a na kojoj se nije pojavila ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, čule su se ozbiljne prozivke.

Marjan Rističević je poručio da mogu da ga smene, ali i da on ne švercuje junad, da nema veze sa blokadom stočara, ili ustankom malinara.

Poslanici opozicije, članovi Odbora za poljoprivredu nisu iznenađeni prozivkama na relaciji predsednik Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević – Ministarstvo poljoprivrede. Kažu da razloge treba tražiti u nesposobnosti vladajuće klike da rešava narasle problme, ali i u istovremeno duboko usađenoj njihovoj potrebi za ličnim profitom.

To je i razlog stvaranja struja i frakcija unutar vlasti, a sve u želji da sa sebe speru krivicu. Međutim, poslanici opozicije napominju da je pogubno što će dok se naprednjaci međusobno glože svinjogojstvo u Srbiji biti zatrto.

Da podstimo, Rističević je na sednici Odbora za poljoprivredu žestoko iskritikovao rad Ministarstva poljoprivrede i poručio da su predstavnici nezadovoljnih malinara počeli da ga napadaju upravo nakon sastanka sa ljudima iz ovog ministarstva.

Naglasio je da ministarka Jelena Tanasković „nije našla za shodno“ da dođe na sednicu Odbora, te da ukoliko im se ne sviđa njegov rad kao predsednika, mogu slobodno da traže njegovu smenu kroz podršku vladajuće većine, posle čega on „može kući da ide“.

Osvrnuo se i na temu malina i naveo da se neosnovani napadi upućuju ka njemu.

„Nemam nikakve veze sa švercom nekih teladi i junadi, niti sam uvoznik malina iz Poljske. Ne kontrolišem uvoz malina, tu su predstavnici Uprave na veterinu, nemam nikakve veze sa blokadom stočara ili ustankom malinara. Tražimo od organa MUP-a da se utvrdi da li govorim istinu ili ne, nemam nikave veze sa šest udruženja koji svakodnevno govore. Taj način na koji nas predstajaju pojedinci iz Ministarstva poljoprivrede, u razgovori sa njima, mislim da to nije u redu. Ovaj odbor mogu i da odložim, on je pet dana ranije zakazan, ministarka nije našla za shodno da dođe na ovu sednicu, ali i portira da pošalju mi ćemo o tome raspravljati. Mi se držimo teme. Da li je pojedini članovi odbora prisustuju protestima, to je njihova stvar. Od BIA sam tražio da me stavi na mere, da me vidi sa kim sam koordinirao takve proteste”, rekao je između ostalog Rističević.

On je poručio da nije posao Ministarstva poljoprivrede da napada predsednika resornog odbora.

„Ne možete vi da utvrdite cenu od 300 dinara kao država i prebacite odgovrnost na mene. Što je to moja odgovornost? Ne želim nikakvu svađu. Ako ste nezadovoljni, podnesete zahtev preko poslanika vladajuće većine i onda lepo idem kući, zahvalim se svima na saradnji. Treba da štitim i državu i proizvođače, sad ispada ja ne štitim proizvođače “, objasnio je Rističević.

Ana Oreg, poslanica Pokreta slobodnih građana i članica Odbora za poljoprivredu nije iznenađena sukobom na relaciji Rističević – Ministarstvo poljoprivrede i napominje da te varnice nisu jedine koje se razgorevaju unutar vladajuće koalicije.

„Nesposobnost da se problemi rešavaju, spojena sa dubokom usađenom potrebom za ličnim profitom dovela je do struja i frakcija u njihovim redovima, koje se bore oko plena i prebacivanja krivice na drugog. I to postaje sve nemilosrdnije“, ističe Oreg.

Dodaje da su svi svesni da su napravili ogromne propuste u tretiranju ove epidemije afričke kuge koja preti da zatre domaći uzgoj svinja.

„Pokušali su, na početku, da kao i uvek problem gurnu pod tepih, zakasnili su sa reakcijama i stvari su se otele kontroli. Pri tom u želji da sve rade bez ikakve kontrole, svesno i namerno su uništili inspekcijske službe – u ovom slučaju veterinarsku inspekciju i sada ne znaju šta će nego da prebacuju krivicu, ko vruć krompir, jedni drugima“, napominje sagovorica Danasa.

Prema njenim rečima, opet će ispaštati poljoprivrednici i građani. A zemlja će ostati bez svinjogojstva, a profitiraće njihov uvoznički lobi.

„Uvek ista priča sa SNS“, zaključuje Oreg.

Nenad Mitrović, član Odbora za poljoprivredu i poslanik Demokratske stranke, smatra da je sednica Odbora za poljoprivredu pokazala da se unutar SNS dešavaju ogromni problemi.

„Čudan je bio Odbor, jer prvi put vladajuća većina se međusobno optuživala ko je kome nameštao proteste u okviru vladajuće koalicije. Nesuglasica u njihovom raju će biti sve više i više,a njihov komfor sve manji. Neki od njih će se u narednom periodu plašiti svog bogatstva. Na sednici odbora za poljoprivredu su se videli pukotine i bezidejnost vlasti. Dolaze problemi koji prevazilaze njihove intelektualne kapacitete, tako da ih oni sigurno neće rešavati. Niti hoće, niti umeju“, kaže Mitrović.

Dodaje da već sada idu u narod i pričaju kako nisu baš oni upropastili državu već ovi drugi iz koalicije. Ali u narodu više ne prolazi priča da su žute demokrate uništile zemlju.

„Ovakvo vođenje države kako je vode SNS i SPS može da vodi i dete od 5 godina. Kad nemaš pare,uzmeš kredit. Ti ga nećeš vraćati ali ti služi da vladaš jer sitnim donacijama zamagljuješ um ovom narodu. Došli smo do zida.Zato se ministri ne pojavljuju kada su teme vruće“, napoinje Mitrović.

I Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke i član Odbora za poljoprivredu, smatra da je poljoprivreda Srbije u sve gorem stanju, jer vlast apsolutno ne zna šta treba preduzeti i kako voditi taj najvažniji resor.

„Kad ne znaju kako da reše probleme i pomognu poljoprivrednicima oni se međusobno optužuju što se vidi na primeru ministarke i predsednika odbora za poljoprivredu. Problemi srpskog seljaka ne mogu rešiti ljudi koji su na vlasti, jer ne znaju“, ističe Aleksić.

Naprednjaci, međutim negiraju da postoje sukobi unutar njihove stranke, niti da ima nesuglsica na relaciji predsednik Obora za poljoprivredu- resorno ministarstvo.

Dragan Jovanović, poslanik SNS i član Odbora za poljoprivredu, te nesuglasice objašnjava rečima da je u pitanju samo razmena misljenja kako bi se jedan veliki problem, kao što je zaraza afričke kuge što pre stavila pod kontrolu.

„Ja sam postavio pitanje koliko je svinja već prošlo eutanaziju, a drugo pitanje o kojem sam jedino polemisao sa poslanikom iz Ivanjice tiče se otkupa malina gde je čovek izneo podatak kako se nekome blokira hladnjača i kao navodno to organizuje ministarka što mi je bilo malo i smešno.. Jasno sam tražio da mi kaže o kojoj se hladnjači radi i da odmah nakon odbora i lično odem u tu hladnjaču i ako treba zaštitim tog vlasnika. Na to mi je gospodin rekao da ne može da mi da taj podatak“, objašnjava Jovanović i još jednom dodaje da nema konflikta unutar SNS, već da ima samo različitih pristupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari