Odbornik DS-a: Dozvoljena rekonstrukcija na objektu na adresi Kosančićev venac 7 1Foto: Beta/Milan Obradović

Odbornik Demokratske stranke (DS) u Skupštini Beograda Nikola Tasić izjavio je danas da se obratio Urbanističkom zavodu zbog radova na adresi Kosančićev venac 7, a zbog kojih su građani ranije strahovali da bi mogli da naruše izgled te ambijentalne celine.

Tasić je za FoNet u pisanoj izjavi rekao da je od Urbanističkog zavoda dobio odgovor da objekat ima kulturno-istorijsku vrednost i da se dozvoljava rekonstrukcija atike nad krovnim vencem koja je izvorno postojala.

Prema njegovim rečima, Urbanistički zavod ocenio je da je taj objekt građen 80-ih godina 19. veka „akademski oblikovan i tipičan predstavnik građanske arhitekture“ koji daje pečat Kosančićevom vencu.

„Dozvoljava se promena nagiba krovnih ravni samo iznad rekonstruisane atike. Ostali deo krova prema ulici zadržava iste nagibe i visinu slemena. Dozvoljava se podizanje nadzidka prema dvorištu i promena nagiba krovnih ravni. Sem krovnih prozora prema ulici, osvetljavanje adaptiranog tavanskog prostora može se izvesti postavljanjem prozora u atici“, preneo je Tasić odgovor Urbanističkog zavoda.

Dodao je i da nije dozvoljena izgradnja pomoćnih objekata.

„U nadi da će nadležna građevinska inspekcija intervenisati po pitanju postavljanja zvanične table sa potrebnim obaveštenjima, postojeći objekat bi trebalo da bude ukras Zaštićene kulturno prostorno istorijske celine ovog dela Staroga grada“, rekao je Tasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari