"Čuli smo za zabrinutost": Šta iz ODIHR-a kažu na tvrdnje da su pre izbora znali da opozicija neće priznati rezultate? 1foto A.K./ATAImages

Katja Andruš, portparolka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), izjavila je za Danas da je šef posmatračke misije ODIHR-a na parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji od svojih sagovornika iz vlasti, opozicije, medija i nevladinih organizacija čuo za zabrinutost za legitimitet izbora i mogućeg organizovanja mirnih protesta opozicije.

– Šef naše posmatračke misije je čuo za zabrinutost zbog legitimiteta izbora i potencijalnog organizovanja mirnih protesta opozicije. Takođe je važno napomenuti da su zabrinutost zbog protesta izrazili i visoki državni zvaničnici uoči izbornog dana, kazala je Andrus.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u nekoliko navrata prethodnih dana prozivao šefa ODIHR-a Alberta Jonsona i šefa Misije OEBS-a u Srbiji Jana Bratua da kažu ko im je od opozicionih političara pre izbora rekao da neće priznati rezultate izbora bez obzira na rezultat.

Ipak, Vučić je u utorak javno upitao Jonsona „zašto nije obavestio javnost u Srbiji da mu je Đilas rekao da neće priznati izborne rezultate“.

Lider SSP-a Dragan Đilas je na to odgovorio da je šefu misije ODIHR-a rekao „ono sam rekao u mnogobrojnim intervjuima: ako se bude nastavilo sa ovim, ako se ta pljačka nastavi, mi sasvim sigurno nećemo priznati rezultate takvih izbora i mi ćemo krenuti sa protestima“.

Kako za Danas objašnjava portparolka ODIHR-a Katja Andruš, tokom svog rada, posmatračka misija se sastala sa širokim spektrom ljudi uključenih u izbore iz celog političkog spektra, kako iz vladinih ministarstava, civilnog društva i medija“.

– Jedan broj njih je izrazio zabrinutost zbog nejednakih mogućnosti za sve stranke i kandidate tokom kampanje, u vezi sa medijima i zloupotrebama državnih resursa i funkcija, naglasila je Andruš.

Pema njenim rečima, ODIHR nastavlja da pažljivo prati postizborni proces u Srbiji i sve informacije koje prime biće ubačene u konačni izveštaj, koji će biti objavljen u prvoj polovini januara. Andruš navodi i da će izveštaj sadržati „procenu celokupnog izbornog procesa, kao i preporuke za njegovo poboljšanje u budućnosti“.

Zastrašivanje birača u preliminarnom izveštaju

U preliminarnom izveštaju posmatrača iz ODIHR-a, Evropskog parlamenta i Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope, ukazuje se na neregularnosti koje su se desile tokom izbora 17. decembra. Dodaje se da su glavni problemi kupovina glasova, prevoz birača, zastrašivanje i pritisci na birače, zatim zloupotreba državnih resursa u predizbornoj kampanji, sa akcentom na dešavanja na beogradskim izborima. Izveštaj se osvrće i na nepoštovanje elementarnih ljudskih prava, prava na slobodno izražavanje i pritiska na medije u okviru predizbornog ciklusa. Izveštaj je komentarisao i izrazitu pasivnost u radu REM-a kada je u pitanju regulacija medija tokom izborne kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari