Nakon izveštaja ODIHR, Peter Stano: Pozicija EU veoma jasna, izražene brige u vezi sa izborima u Srbiji 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da je pozicija Evropske unije, Evropske komisije i Spoljnopolitičke službe veoma jasna. „Ona je već je izrečena kao reakcija na preliminarni izveštaj ODHIR-a 19. decembra gde smo izrazili određene brige“, istakao je Stano.

„Sada nakon objavljivanja celog izveštaja, naravno da ga uzimamo u obzir. To potvrđuje naše jasne poruke istaknute u saopštenju od 19. decembra. Izborni proces u Srbiji zahteva opipljiv napredak i dalje reforme, jer ispravno funkcionisanje srpskih demokratskih institucija jeste u osnovi procesa pristupanja Srbije i mi smo vrlo svesni pozicije Evropskog parlamenta. Mi smo u konstantnom kontaktu sa Evropskim parlamentom, kao i sa vlastima Srbije kako bismo im pomogli da otklone sve neregularnosti i sve izvore brige evropske zajednice. Neću ići u detalje i vremenske okvire naših odgovora na Evropski parlament, ali to je nešto što uzimamo u obzir vrlo obiljno i radimo sa našim partnerima kako bismo adresirali sve ove probleme“, rekao je Stano.

Rekao je da očekuje da svi kredibilni izveštaji budu praćeni transparentno, počevši od kompetentnih nacionialnih institucija.

„To uključuje i optužbe koje se odnose na lokalne izbore u Beogradu posebno, ali i drugim opštinama. Mi smo spremni da obezbedimo podršku da se implementiraju sve preporuke ODHIR-a, uključujući i ona pitanja koja su od vitalnog značaja za javnost u Srbiji, ljude u Srbiji, kao i njihovo poverenje u izborni proces jer Srbiju očekuje još izbora, tako da je važno da se adresira sve što je istaknuto u ODIHR-ovom izveštaju. I još jednom: ‘Mi smo spremni da podržimo srpske vlasti u adresiranju svih ovih problema’“, zaključio je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari