Odlaganje otvaranja poglavlja je štetno 1Foto: Bojan Cvejić

Srbija zaista neće propasti ako se ne otvori neko pregovaračko poglavlje sa EU u oktobru, decembru ili junu sledeće godine, kako je to poručio i šef diplomatije Ivica Dačić.

Ali takav scenario ne bi bio dobar, između ostalog i zbog toga što bi se izgubio „zamajac“ u sprovođenju reformi, komentarišu za Danas stručnjaci za evropske integracije. Podsetimo, Dačić je izjavio da je „za Srbiju bolje da, zbog postavljanja uslova vezanih za Kosovo, u oktobru ne otvori neka poglavlja o pristupanju EU, nego da našteti svojim državnim i nacionalnim interesima“.

Komentarišući Dačićeve reči, Andrej Horvat, vođa projekta Nemačke agencije za agencije za međunarodne saradnje (GIZ) „Podrška procesu evropskih integracija u Srbiji“, navodi za Danas da „neće Srbija da propadne, neće ni EU, ali će proces dodatno da izgubi na dinamici, i to nije dobro: niti za Srbiju, a još manje za EU“.

Tibor Moldvai, programski koordinator Institut za evropske poslove, kaže za Danas da ovo nije prvi put da zvaničnici Srbije daju izjave koje se mogu protumačiti kao koketiranje sa evropskim putem naše zemlje.

– Samo u junu ove godine Dačić je davao nekoliko vrlo oštrih izjava koja nisu otvorena poglavlja 23 i 24. Kada imate učestale izjave da Srbiju EU neće ponižavati, da mi ne moramo tamo da idemo, onda i ne čudi što je prema poslednjim istraživanjima podrška evrointegracijama pala na 41 odsto onih koji bi glasali za ulazak u EU. To je najniža podrška evrointegracijama otkad se ona meri. Ono što se zaboravlja jeste da su gotovo sve reforme u našem društvu rađene gotovo isključivo na pritisak EU, a ne od strane domaćih elita. Čini se da je više EU zainteresovana za reforme u Srbiji nego političke elite koje nas vode. Podsetimo na Zakon o zabrani diskriminacije koji je donesen ne jer je to ključan krovni zakon u oblasti zaštite ljudskih prava, već se to predstavljalo kao „ucena EU“ i „uslov za beli šengen“. Da pritiska nije bilo, Zakon verovatno ne bi bio ni donesen. Ključ reformi u društvu stoga je u bržem otvaranju poglavlja, kao i monitoringu implementacije reformi od strane EU. Srbija možda neće propasti ukoliko se ne otvori još neko poglavlje do kraja godine, ali je sigurno da mnoštvo reformi neće moći da bude sprovedeno bez pomoći EU i to iz najmanje dva razloga – nedostatak novca za reforme i nedostatak kapaciteta, odnosno ljudstva, ističe naš sagovornik.

Moldvai ukazuje i da ono što treba posebno da nas zabrine jeste iskustvo „iz devedesetih, pa i dvehiljaditih koje je pokazalo da su ovakvi isključivi stavovi samo gubljenje dragocenog vremena u reformisanju društva, budući da su dosad sve političke elite najpre odbacivale sve zahteve sa Zapada, time pravile zastoj u evrointegracijama, a zatim sa zakašnjenjem od nekoliko meseci ipak potpisivale sve što se od nje tražilo, i još i više uz mnogo gore uslove za Srbiju“.

 

 

Dačić: Ne menjamo politiku

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je juče da Srbija neće menjati svoju državnu politiku kada je reč o KiM. „Mi jesmo za dijalog, ali nećemo odstupiti od svojih nacionalnih i državnih interesa… Srbija ne traži otvaranje poglavlja 31. „Brzo otvaranje poglavlja 31 traže oni koji bi da nateraju Srbiju da što pre uskladi svoju spoljnu politiku za spoljnom politikom EU… U situaciji kada je Srbiji potrebna stabilna podrška na međunarodnom planu da ne bi Kosovo postalo član UN, ne možemo sebi da dozvolimo takav luksuz da glasamo protiv onih koji nas podržavaju u tome“, dodao je Dačić, prenosi FoNet.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari