Odloženo suđenje za slučaj Banjska, traži se mišljenje Vrhovnog suda Kosova 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Prvo ročište protiv trojice optuženih za teroristički napad u Banjskoj na severu Kosova, pre godinu dana, danas je, u Osnovnom sudu u Prištini, odloženo za 9. oktobar. Do odlaganja je došlo nakon što su advokati optuženih Dušana Maksimovića, Vladimira Tolića i Blagoja Spasojevića zatražili više vremena za čitanje spisa predmeta i dokaza Tužilaštva.

Na početku suđenja sudija Arben Hoti je zaključio da postoje uslovi za početak početnog ispitivanja okrivljenih koji se nalaze u pritvoru, dok će se za suđenje u odsustvu ostala 42 optužena tražiti mišljenje Vrhovnog suda Kosova.

Tužilac Naim Abazi je prethodno rekao da uprkos toga što svi optuženi nisu dostupni kosovskom pravosuđu suđenje može da počne i da se održi u odsustvu.

Tom predlogu se usprotivio advokat Ljubomir Pantović, pravni zastupnik uhapšenog Spasojevića.

Pravni zastupnik porodice ubijenog narednika kosovske policije Afrima Bunjakua, advokat Arijanit Koci je rekao da o mogućnosti suđenja u odsustvu treba dobiti mišljenje Vrhovnog suda.

Sud je, takođe, prvobitno zaključio da je tužilaštvo ispunilo obavezu da okrivljenoj strani dostavi spise predmeta elektronskim putem, iako su advokati optuženih tražili da im budu dostavljeni u fizičkom (pisanom) obliku.

Nakon što je sud utvrdio da je Tužilaštvo ispunilo obavezu dostavljanja spisa, advokat Pantović je zatražio ; prekid sednice kako bi se mogao pripremiti za suđenje pošto se, kako je naveo, radi o obimnim dokumentima koje za vreme od dobijanja optužnice nije mogao proučiti.

Tužilac Abazi je zahteve odbrane ocenio neprihvatljivim, te naveo da je odbrana u razumnom roku imala na raspolaganju optužnicu.

„Ako odbrana planira da okrivljeni priznaju krivicu, ja sam za odlaganje, inače nisam za odlaganje. Sve dok imamo dokaze da odbrana ima optužnicu u razumnom roku, zahtev je neprihvatljiv“, rekao je Abazi.

Sudija Hoti je rekao da se ne može prejudicirati kako će okrivljeni svedočiti i zbog toga je odlučeno da se suđenje nastavi 9. oktobra.

Trojica optuženih, koji su u pritvoru od hapšenja, deo su grupe od 45 osoba koje je kosovsko tužilaštvo identifikovalo kao odgovorne za pokušaj aneksije severa Kosova, u septembru prošle godine.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 11. septembra optužnicu protiv bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića i još 44 osoba koje se terete da su nasiljem i teškim naoružanjem pokušali da odvoje severni deo Kosova i pripoje ga Srbiji.

Svi su optuženi za krivična dela izvršenje terorističkog dela, teška dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo, omogućavanje i finansiranje izvršenja terorizma kao i pranje novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari