Odluka da li će Ministarstvo Kosovo i Metohiju opstati u novoj Vladi Srbije ili će se formirati kancelarija za KiM trebalo bi da bude doneta tokom ove nedelje, tvrde i u SNS u i SPS.


Iako naprednjaci i socijalisti naglašavaju da su još otvorene sve institucionalne i kadrovske kombinacije, izvori bliski najavljenoj vladajućoj koaliciji smatraju da je više od 90 odsto izvesno da će u vladi SNS, SPS i URS Kosovo dobiti kancelariju. Politički predstavnici kosovskih Srba upozoravaju da bi ukidanje Ministarstva za KiM bilo znak da je „Beograd odustao od borbe za južnu srpsku Pokrajinu“.

– KiM će kao resor najverovatnije pripasti SNS. Odluku da li će to biti ministarstvo ili će se formirati kancelarija za KiM trebalo bi da bude doneta ove nedelje na sednici glavnog odbora SNS – izjavio je za Danas Krstimir Pantić, predsednik opštine severna Mitrovica.

Pantić kaže nije mogao da komentariše spekulacije da je viđen za šefa buduće kancelarije. Kaže da je za „kandidaturu“ saznao iz medija. U SPS niko nije mogao da potvrdi nezvanične priče da je Pantićev „konkurent“ za istu dužnost generalni sekretar Skupštine Srbije i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

Goran Bogdanović, aktuelni ministar za KiM u tehničkoj vladi, negira da je i u neuspelim pregovorima DS i SPS planirano da se ovo ministarstvo ugasi, kako se spekulisalo i pre raspisivanja opštih izbora u Srbiji.

– Tačno je da sam kada je ministarstvo osnovano 2007. bio protiv, ali kad je već formirano nema dileme da treba da ostane i da vodi sve aktivnosti vlade vezane za Kosovo. Kao resorni ministar još pre tri godine tražio sam da se sve stavi pod jednu kapu, ali je jedan od koalicionih partnera bio je protiv. Snižavanje institucionalnog nivoa brige za KiM bilo bi loša poruka kosovskim Srbima, a u ukoliko se svi poslovi vezani za KiM ne stave pod jednu kapu, svako drugo rešenje biće u interesu grupa koje peru novac na Kosovu – kaže Goran Bogdanović za naš list.

Za razliku od „slučaja“ ministarstva vera zbog kog i novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić i mandatar Ivica Dačić, makar javno, ispipavaju puls SPC, a preko nje i drugih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji, Srbe sa KiM niko ništa ne pita, tvrde sagovornici Danasa.

– Prema informacijama koje imam, mandatar se zalagao da ministarstvo za KiM ostane, ali su SNS i URS bili protiv toga. Svi opštinski odbori SNS sa KiM takođe su tražili od centrale da ministarstvo ostane, ali je Aleksandar Vučić to zanemario. Plodom nije urodio ni isti zahtev sa nedavnog mitinga, koji su organizovale četiri srpske opštine na severu KiM. To je ružna poruka, jer je Tomislav Nikolić ubedljivo pobedio na KiM, gde su ljudi to doživeli kao svoju pobedu. Nažalost, izgleda da su se džabe radovali – objašnjava za Danas Marko Jakšić, poslanik u Skupštini Srbije i član Predsedništva DSS. On upozorava da je „način na koji Beograd misli da se bavi najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjem neozbiljan, jer bi ministarstvo imalo veći manevarski prostor za odbranu KiM od kancelarije“.

Rada Trajković, poslanica Jedinstvene srpske liste u kosovskom parlamentu, smatra da je „važnije šta će i kako raditi državno telo za KiM, nego kako će se zvati“. Ona ne isključuje mogućnost da bi eventualno osnivanje kancelarije za KiM moglo da bude „uvod u razmenu kancelarija između Prištine i Beograda“.

– Nama je potreban tim koji ima kapacitet da KiM približi ostatku Srbije kroz ekonomsku, a ne političku funkciju. Država bi trebalo da formira telo koje će preko ekonomije delovati na okupljanju i približavanju kosovskih Srba i Albanaca, kao i KiM i ostatka Srbije. Takođe je potrebno i da država formira i političko telo na KiM – neku vrstu političkog saveta, koji bi okupilo Srbe i imalo direktnu vezu sa Kabinetom predsednika Srbije i vrhom SPC – kaže za Danas Rada Trajković.

Slične poglede ima i Momčilo Trajković, predsednik SPOT, koji upozorava da bi „smanjenje nivoa delovanja sa ministarstva na kancelariju za KiM bilo veoma loša poruka Beograda“. Trajković objašnjava za Danas da „nova državna struktura mora da iz temelja promeni strategiju za KiM“.

On predlaže da predsednik i vlada formiraju „državni savet koji bi, u koordinaciji s kosovskim Srbima kreirao državnu politiku, kao i politički forum na KiM koji bi omogućio da kosovski Srbi postanu autentična politička snaga i preuzmu i deo političke borbe u dijalogu koji će Beograd nastaviti s Prištinom“. Trajković smatra da je neophodno da Beograd formira i fond za KiM.

– To se zove ozbiljna politika. Sve van toga smanjuje intenzitet borbe za KiM. Što se tiče kosovskih Albanaca, iz izjava Tomislava Nikolića vidi se da on osim pregovora s Prištinom nema nikakvih drugih pretenzija – naglašava Momčilo Trajković, koji je tokom 2001. bio na čelu Saveznog komiteta za KiM.

Državna tela

Posle uvođenja protektora UN na KiM juna 1999. tadašnja SRJ osnovala je Savezni komitet za saradnju sa Unmikom. Po dolasku DOS na vlast formiran je Savezni komitet, koji je u novembru 2001. spojen sa Koordinacionim centrom za KiM, na čijem su čelu do 2007. bili Nebojša Čović i Sandra Rašković Ivić. Prva Koštuničina vlada (2004-2007) pored Koordinacionog centra formirala je i državni Savet i Fond za KiM, a u drugoj je (2007-2008) osnovano Ministarstvo za KiM. Prvi ministar bio je Slobodan Samardžić iz DSS, kojeg je pre četiri godine nasledio demokrata Goran Bogdanović.

PantiĆ: Naprednjaci imaju plan

Krstimir Pantić izjavio je juče da SNS ima plan za KiM, ali da neće ga objavi dok ne bude postignut konsenzus svih političkih stranaka o tom pitanju. On je za Radio Beograd rekao da je polazni osnov tog plana Rezolucija 1244 SB UN, ali da političke stranke treba da postignu saglasnost oko toga minimuma koji bi bio prihvatljiv u pregovorima o Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari