Odluka Saše Jankovića "ubrzava" Vuka Jeremića 1Foto: FoNet/Božidar Petrović

Posle objave ombudsmana Saše Jankovića da će se kandidovati za predsednika Srbije, javnost još čeka odluku Vuka Jeremića, nekadašnjeg člana DS koji sada vodi Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj.

On ju je najavljivao za trenutak kada bude imao jasne odgovore na probleme države, ne precizirajući kada će to biti.

Juče nismo uspeli da saznamo kada će se Jeremić obratiti javnosti i budućim biračima, ali smo čuli spekulacije da je najpre planirao da odluku saopšti posle novogodišnjih i božićnih praznika, odnosno sredinom januara. Kako kažu naši izvori u opozicionim strankama, očekuje se da bi Jankovićev iznenadni istup i najava kandidature, mogao ubrzati i Jeremićevu odluku. Ipak, kako kažu, Jeremić dobro promišlja svaki potez pa ne bi čudilo da se oglasi i mnogo kasnije, zbog procene njegovog tima da tako treba „igrati ovu igru“.

Naši sagovornici navode da se u opozicionim krugovima razgovaralo i razmišljalo o mogućnosti da Jeremić bude kandidat za premijera, a Janković za predsednika. Ipak, kako nam je objašnjeno dogovor nije postignut jer je Janković istakao da njegov dosadašnji opseg rada kao i stavovi koje zastupa i za koje se bori više odgovaraju poziciji predsednika. U takvoj situaciji, postoji i plan B o kojem se razmišlja u opozicionim krugovima. A to je da u slučaju održavanja i parlamentarnih izbora Jeremić bude prvi na listi stranaka koje bi se okupile i zajednički izašle na te izbore. Tu bi možda, ali malo verovatno mogli udruženi da budu DS, SDS i DJB. Treća, i najlošija opcija kako procenjuju naši sagovornici, je da se na predsedničke izbore ide sa dva kandidata Jeremićem, u slučaju da ne odustane od plana za kandidaturu, i Jankovićem.

Izvori Danasa iz više stranaka kažu da će teško doći do dogovora opozicije, najpre zbog toga što deo njih ne podržava Jankovića, a drugi Jeremića. Takođe, i partije su unutar sebe podeljene. Zajednički problem svih proevropskih opozicionih stranaka je taj što se pred njih postavlja pitanje zašto trčati predsedničku trku i podržati nekog ko nema ili ima malo šansi da pobedi, kada će i Jeremić i Janković, posle izbora prema spekulacijama osnivati sopstvene stranke ili pokrete, ili bar biti politički aktivni na ovaj ili onaj način.

Kada je o pojedinačnim stranačkim opcijama i nedoumicama reč, naši izvori kažu da, kako sada stvari stoje, DS teško da će podržati Jeremića kao prvog na zajedničkoj opozicionoj listi na parlamentarnim izborima. Kako se priča, demokrate procenjuju da bi Jeremić u slučaju iole dobrog rezultata, mogao da pokuša, i moguće da bi mogao i da uspe, da preuzme DS od sadašnjeg lidera Dragana Šutanovca. SDS Borisa Tadića ima najmanje problema u odluci, osim ako ne bude morao da bira između Jankovića i Jeremića kao predsedničkim kandidatima. Socijaldemokratama bi, prema oceni izvora našeg lista odgovaralo da se napravi zajednička lista sa Jeremićem na čelu, a Jankovićem kao predsedničkim kandidatom. DJB neće podržati ni jednog od njih u slučaju da se obojica kandiduju, već će raditi samo za što bolje svoje pozicioniranje na političkoj sceni, spekulišu oni sa kojima smo razgovarali. LDP je jasno rekao da podršku od njih ne može da očekuje ni Janković ni Jeremić.

Kako dodaju naši sagovornici Janković bi mogao da ostane bez podrške bilo koje stranke, osim Nove stranke Zorana Živkovića, koji ipak u slučaju i parlamentarnih izbora treba da razmišlja o koaliciji sa nekom od partija. Janković, bar kako kaže, uostalom podršku stranaka i ne želi, jer se oslanja na mrežu nevladinih organizacija koje ga podržavaju i rade za njega.

DS za to da kandidat vlasti podnese ostavku

Demokratska stranka postavila je juče pitanje hoće li kandidat vlasti na predsedničkim izborima podneti ostavku na sadašnju funkciju. U DS smatraju da bi to bilo u redu, s obzirom da, kako navode u saopštenju, to zahtevaju od ombudsmana, koji je najavio svoju kandidaturu. Zahteve upućene zaštitniku građana DS vidi kao pritisak i pokazatelj želje da se uništi njegov ugled, što je za demokrate dokaz da se vlast pribojava dogovora opozicije o zajedničkom kandidatu.

Jeremić već „deluje na terenu“

Živorad Anđelković nekadašnji funkcioner DS, kojeg je Vuk Jeremić angažovao za rad na tehničkom ili terenskom radu u kampanji, kako kažu u opozicionim strankama, već obilazi Srbiju i agituje za Jeremića. Kako nam je rečeno, vode se razgovori sa članovima DS, SDS i ostalih opozicionih partija i traži podrška. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari