Potpisivanje ugovora o plaćanju struje, koji je manastir Pećka patrijaršija potpisao s Kosovskom energetskom korporacijom, nije priznavanje samoproglašene nezavisnosti Kosova. Reč je o rešavanju životnih problema, opstanku manastira i naroda – rečeno je Danasu u vrhu SPC.

Crkveni vrh je, kako navode izvori našeg lista, bio upoznat s potpisivanjem ovog ugovora, ali Sveti arhijerejski sinod nije razmatrao problem isključenja struje manastirima SPC na Kosovu i Metohiji. Danasu je u vrhu SPC nezvanično objašnjeno da struja nije tema kojom bi trebalo da se bavi crkvena vlada, već država. Sestrinstvo Pećke patrijaršije, kako objašnjavaju u visokim crkvenim krugovima, odlučilo se na potpisivanje ugovora s KEK-om u konsultacijama s manastirom Visoki Dečani, čiji iguman i bratstvo imaju blagoslov da im pomažu i brinu o njima.

U sedištu SPC tvrde da nije bilo konsultacija s državom u vezi s potpisivanjem sporazuma s KEK-om, a da je na Eparhiji raško-prizrenskoj da sama odluči kako će rešiti problem isključenja struje manastirima Gračanica i Devič.

KEK je prošle nedelje zbog neplaćenih računa i nepotpisanih ugovora isključio električnu energiju manastirima Pećka patrijaršija, Gračanica i Devič. Patrijaršija, koja je kao stavropigijalni manastir pod jurisdikcijom poglavara SPC, kojeg zbog bolesti na dužnostima zamenjuje mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, struju je dobila u nedelju ujutru, posle potpisivanja ugovora s KEK-om i plaćanja računa.

Episkop raško-prizrenski Artemije, u čijoj su nadležnosti Gračanica i Devič, traži od države zvanično, u vidu dokumenta, da predloži rešenje za problem snabdevanja struje srpskih sredina i manastira na KiM. Za sada je iz Ministarstva za KiM, kojem se obratio, dobio samo preporuku preko medija da rešenje nađe „u dogovoru s KEK-om“. Ministarstvo za KiM je isti savet, takođe usmeno, davalo i lokalnim samoupravama u većinski srpskim opštinama u Pokrajini.

Danasu je u DSS rečeno da aktuelna vlast „pere ruke“ od problema Srba i SPC sa snabdevanjem strujom i ne želi da primeni sve mehanizme koji joj stoje na raspolaganju, za razliku od prethodne vlade koja je vodila „aktivnu politiku u vezi sa strujeom na KiM“. Kako kažu u DSS, Koštuničina vlada je jasno stavila do znanja Prištini da KEK sistemski funkcioniše u okviru energetskog sistema Srbija, što daje mogućnost i da se na eventualne stroge restrikcije struje u srpskim sredinama na KiM odgovori isključenjima struje u celoj pokrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari