Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo, kojom predsedava međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt u svojstvu izvestioca o razvoju događaja na Kosovu, usvojila je juče u Beču zaključak kojim izražava podršku stavu Unmika prema kome bi održavanje srpskih opštinskih izbora 11. maja 2008.

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo, kojom predsedava međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt u svojstvu izvestioca o razvoju događaja na Kosovu, usvojila je juče u Beču zaključak kojim izražava podršku stavu Unmika prema kome bi održavanje srpskih opštinskih izbora 11. maja 2008. na Kosovu predstavljalo kršenje Unmikove nadležnosti po Rezoluciji 1244. Saveta bezbednosti.
„Pružamo podršku multietničnosti na Kosovu i tražimo od kosovskih organa vlasti da pojačaju svoje angažovanje sa svim kosovskim zajednicama za stvaranje države za sve građane Kosova. Institucionalno razdvajanje među etničkim linijama neće voditi ka dugoročnoj stabilnosti ili poboljšanju interesa bilo koje kosovske zajednice. Sve kosovske zajednice treba podstaći da učestvuju u demokratskim, multietničkim institucijama upravljanja“, navodi se u zaključcima tog skupa koji su dostavljeni Danasu.
Međunarodna upravljačka grupa smatra da je Kosovo ostvarilo „veliki napredak u prva dva meseca kao nezavisna država“. Istaknuto je da je nezavisnost Kosova priznalo skoro 40 zemalja, što obuhvata skoro tri četvrtine Evropske unije i NATO-a i sve osim jedne zemlje članice G8.
„Kosovski lideri pokazali su zrelost i odlučnost tokom izgradnje novih institucija nove države i ostvarili napredak u sprovođenju odredaba Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa. Primetili smo da je Skupština Kosova usvojila 19 srodnih zakona, što obuhvata i prioritetno zakonodavstvo o pravima zajednica, decentralizaciji i zaštiti kulturnog nasleđa. Kosovski lideri bi trebalo da nastave ovaj rad i postaraju se da usvajanje zakona vodi ka vidljivom poboljšanju života građana Kosova“, smatraju predstavnici Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo.
Istaknuto je, takođe, da novi ustav Kosova zadovoljava najviše standarde u oblasti ljudskih prava i nudi široku zaštitu svim zajednicama koje žive na Kosovu, naročito kosovskim Srbima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari