"Otimaju decu od hranitelja i šalju ih u inostranstvo": Rokvić podnela krivične prijave, potresno svedočenje porodice Kojić 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Narodni pokret Srbije podneo je krivične prijave protiv nekoliko lica za koje tvrde da su deo organizovane grupe koja se, kako kažu, godinama bavi oduzimanjem dece iz hraniteljskih porodica koje onda daje na inostrano usvajanje, navela je na današnjoj konferenciji narodna poslanica NPS Ivana Rokvić ispred Palate pravde.

Krivične prijave podneli su protiv Nade Sekulić, supervizora u Centru za porodični smeštaj i usvojenje i Jelene Goljić, socijalne radnice u Centru za socijalni rad Obrenovac.

,,Danijela i Sreten Kojić iz Jadranske Lešnice u svojoj očajničkoj borbi da zadrže decu koju su odgajali postali su žrtve sistema. Danas smo podneli krivične prijave protiv nekoliko lica za koje osnovano sumnjamo da su učinili nekoliko krivičnih dela, pre svega koruptivnih i zloupotrebili službeni položaj”, naglasila je Rokvić.

Ona je navela da su joj se ukupno obratile tri porodice, ali da su dve porodice tražile da ostanu anonimne.

Porodici Kojić, prema njenim tvrdnjama, socijalni radnici su neprestano dolazili, pretili krivičnim prijavama, dovodili maricu i pretili zatvorom ukoliko devojčice, kako tvrdi, koje su bile kod njih ne pošalju u Švedsku.

Devojčice su u tom trenutku imale šest i deset godina, navodi poslanica, navevši i njihova imena.

Rokvić tvrdi i da su Kojiće terali da lažu devojčicama da ih u Švedskoj čekaju biološki roditelji i da je „tamo sve lepo“.

„Možda ova zemlja nema problem sa natalitetom i moguće da imamo dece na pretek pa ih tako lako dajemo na inostrano usvajanje“, navela je ona.

Dodala je da je ovo primer kako kada se institucije koje ne rade svoj posao i korupcija koja tamo radi „slomi na najgori mogući način na one najnezaštićenije, a to su deca“.

,,Pitamo se šta rade socijalni centri u ovoj zemlji, kao i socijalni radnici čiji je posao interes dece i odbrana ljudskih prava. Umesto toga bave se zaštitom svojih sopstvenih interesa. Porodica je prošla pakao i na kraju su im bukvalno oteli decu iz zagrljaja. Tortura je počela kada je porodica izrazila želju da devojčice usvoje. Socijalni radnici i supervizori su im rekli da su zakasnili. To je laž”, dodala je ona.

Kako kaže, time je prekršen Porodični zakon, a tužilaštvu su, navodi, predati dokazi koliko je jedna od dve devojčice bila integrisana u sredinu u kojoj je živela.

,,Tu su pisma njenih drugara i izveštaji učitelja iz kojih se vidi koliko je bila voljena. Ona je sada u Švedskoj, iako ne zna ni reč švedskog i engleskog jezika. Predali smo tužilaštvu sve iskaze koje imamo i kompletnu dokumentaciju. Zahtevamo hitno reagovanje tužilaštva i privođenje odgovornih lica pravdi. NPS insistira da institucije i zaposleni rade svoj posao. U februaru je direktorka Komore za socijalnu zaštitu izašla u javnost sa podatkom da u ovom trenutku 726 porodica čeka na usvajanje, od kojih su neke čak od 2006. godine na spisku i čekaju”, dodala je ona.

"Otimaju decu od hranitelja i šalju ih u inostranstvo": Rokvić podnela krivične prijave, potresno svedočenje porodice Kojić 2
foto: Vojin RadovanoviĆ/Danas

Poslanica NPS navela je da je zaštitnik građana na upit da se oglasi o ovom slučaju rekao da ne vidi nikakve propuste, te da su, kako je prenela, kontaktirane 34 porodice koje su potencijalni usvojitelji, dodavši da tek kada se kontaktiraju sve te porodice, onda tek se traže inostrani usvojitelji. Time je, tvrdi Rokvić, takođe prekšen zakon.

Rokvić je navela i da su Kojićevi najviše stradali od svih pordica, te da su socijalni radnici samo insistirali da je jedna od dve devojčice koje su Kojićevi usvojili „obećana stranim usvojiteljima“.

Danijela Kojić, vidno potrešena, istakla je da su devojčice kod njih bile osam godina, da su ih gledali kao svoju decu, i da samo žele da im se devojčice vrate.

Sreten Kojić tvrdi da su im, ukoliko budu sarađivali, nudili drugu decu na usvojenje.

„Govorili su da je sve strogo poverljivo i da nikome ne smemo o ovome da pričamo. Mnogi ljudi su ovo doživeli. U 22.30 časova, 4. januara došla je policija da nas uhapsi. Sutradan smo saslušani u SUP gde nam je rečeno da ne postoji nikakav problem. Deca su razgovarala i sa policijskim psihologom. Mi smo pušteni kući, a deca su zadržana”, dodao je on.

Prema njegovim rečima, jedan od dve devojčice je poslata u Švedsku 6. marta ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari