Oglasila se poslanička grupa "Mi snaga naroda" Nestorovića oko “Jadra”: Spremni da svoj život za Srbiju položimo 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Poslanička grupa „Mi snaga naroda prof. dr Branimir Nestorović“ poručila je danas da Vlada Srbije, ako nastavi da netransparentno protežira projekat „Jadar“, mora da bude svesna da radi pogrešno i nezakonito, i da će narod, i stručni i nestručni, reagovati na to burno.

„Mi snaga naroda“ se „ne može ućutkati ili zaplašiti, jer ovo je naša zemlja, natopljena krvlju naših predaka, i mi ćemo kao i oni biti spremni da i svoj život za nju položimo“, istakla je ta poslanička grupa odgovarajući na saopštenje „Rio Tinta“.

Poslanička grupa „Mi snaga naroda prof. dr Branimir Nestorović“ navodi da je kompanija „Rio Tinto“ još daleko od realizacije svog zamišljenog rudarskog projekta, a već pokazuje kako namerava da se ponaša u Srbiji – nadmeno, agresivno i preteće.

Ta poslanička grupa objašnjava da je „Rio Tinto“ reagovao na njihovo saopštenje za javnost u vezi sa „inicijativom prema Ustavnom sudu da po hitnoj proceduri proglasi neustavnom i nezakonitom Uredbu Vlade Srbije, donetu 16. jula 2024. godine, u cilju ‘oživljavanja’ Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta ‘Jadar'“.

Kako se navodi, „‘Rio Tinto’ je neprimerenim i agresivnim jezikom napao deo njihovog saopštenja koji govori da je od Suda traženo da donese privremenu meru kojom bi se zabranila primena sporne Uredbe zbog opasnosti od nastanka nenadoknadive štete za život i zdravlje ljudi i životnu sredinu“.

„Iako postoji više razloga za ovakvu inicijativu, koji su već poznati i široj javnosti kao i ‘Rio Tintu’, poslanička grupa ‘Mi snaga naroda’ je optužena da ‘na najgrublji način zastrašuje javnost iznošenjem lažnih informacija'“, navedeno je u saopštenju.

Na osnovu sopstvenog dokumenta koji u Srbiji nema nikakvu pravnu težinu, niti naučnu verifikaciju, „Rio Tinto“ tvrdi da je ”nedvosmisleno” dokazano da se projekat eksploatacije litijuma ”Jadar” može obaviti ”bezbedno, uz poštovanje najviših standarda životne sredine” – i na osnovu toga optužuje grupu „Mi snaga naroda“ da obmanjuje javnost.

„‘Rio Tinto’ svoje optužbe bazira na dokumentima koje oni zovu ‘nacrtima studije’ uticaja na životnu
sredinu za projekat ‘Jadar’, koju je sama objavila. Groteskno je to što se od ‘rezultata’ tih ‘nacrta studije’ i sam ‘Rio Tinto’ ograđuje, pa se može zaključiti da ‘Mi snaga naroda’ ‘na najgrublji način zastrašuje javnost’ time što iznosi istinu“, istakla je ta poslanička grupa.

Poslanička grupa „Mi snaga naroda“ poručila je kompaniji „Rio Tinto“ da su se i u srpskoj i u međunarodnoj javnosti više puta oglasili renomirani stručnjaci i institucije – uključujući i članove SANU, koji nedvosmisleno tvrde da će projekat ”Jadar” naneti nenadoknadivu štetu za životnu sredinu i život i zdravlje ljudi.

„Sa svakim novim podatkom koji dobijamo iz ‘neobavezujućih’ dokumenata ‘Rio Tinta’, taj broj sve više raste. Stručni i naučni radnici koji kritikuju projekat ‘Jadar’ se javno oglašavaju pod punim imenom i prezimenom i bez nadoknade. Sa druge strane, plaćeni potpisnici ‘studija’ Rio Tinta se kriju“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari