Oglasila se valjevska opozicija uoči večerašnjeg protesta 1Printskrin RTS

Protest u Valjevu pod nazivom „Neće kopati“ i s početkom u 19 časova, najavili su reditelj Zoran Đorđević i pokret „Valjevski šipak“. Đorđević je poznati i višestruko nagrađivani reditelj, koji nekoliko decenija živi u Brazilu.

U pozivu upućenom preko društvenih mreža navodi se da se radi o mirnom porodičnom protestu protiv rudarenja litijuma, bez stranačkih obeležja.

„Preobraženje Gospodnje počinjemo drugi set okupljanja u Srbiji, svi pod jednom zastavom!“, poručili su organizatori protesta.

Prethodni protest protiv rudnika litijuma, u Valjevu je održan 23. jula u prisustvu velikog broja građana i pojedini analitičari ih uzimaju kao prekretnicu, kada su okupljanja održavana tokom jula dobila masovnost, čija je kruna bila veliki skup u Beogradu 10. avgusta.

U Valjevu je u međuvremenu održana sednica Skupština grada na kojoj nije raspravljano o predlogu opozicije da se usvoji deklaracija o zabrani kopanja litijuma.

Pred večerašnji protest u Valjevu opširnim saopštenjem oglasila se opoziciona koalicija Ujedinjeno Valjevo može – Svanuće koju čine Demokratska stranka, Lokalni front Valjevo – Zeleno Levi Front, Narodni pokret Srbije, Nova Demokratska stranka Srbije, Novo lice Srbije i Stranka slobode i pravde:

Oglasila se valjevska opozicija uoči večerašnjeg protesta 2
Printskrin RTS

U saopštenju oni kritikuju Lazara Gojkovića, gradonačelnika Valjeva, navodeći da je samo dobar vojnik svoje partije, SNS-a, umesto da predstavlja sve građane:

„Pažljivo smo pročitali saopštenje Lazara Gojkovića i jasno je da on u njemu i nije nastupio kao gradonačelnik Valjeva, već kao poslušni partijski vojnik SNS-a koji samo ponavlja ono što su mu iz centrale poslali da kaže.

Jedino što je svojim sugrađanima „jedan od njih“ i još „jednak među njima“ ponudio kao garanciju da u Valjevu neće biti rudnika litijuma i bora je izjava jednog od zvaničnika njegove stranke.

Da podsetimo gradonačelnika na to koliko vrede reči najviših SNS zvaničnika na temu rudarenja litijuma i bora u Srbiji.

Isto tako je jedna visoka funkcionerka SNS-a, Ana Brnabić u zvaničnoj izjavi kao premijerka Srbije u januaru 2022. godine rekla da je na projekat „Jadar“ stavljena tačka i da rudnika litijuma neće biti.

Ista ta visoka funkcionerka SNS-a Ana Brnabić, sada na poziciji predsednice Narodne skupštine, ovih dana otvoreno, direktno i potpuno javno promoviše Rio Tinto i isti onaj projekat rudarenja litijuma na koji je pre dve godine stavila tačku. I ne samo ona, već i svi ostali funkcioneri Gojkovićeve stranke, prosto se utrkuju ko će u medijima više da pohvali projekat vađenja litijuma u Srbiji i Rio Tinto.

Zašto bi onda nakon svega toga Valjevke i Valjevci trebalo da veruju da rudnika litijuma i bora u Valjevu neće biti?

Imao je priliku Lazar Gojković da građanima da daleko čvršće i daleko ličnije garancije da se u Valjevu neće kopati ni litijum ni bor da je zajedno sa svojim stranačkim kolegama smeo da se usudi da podrži deklaraciju koju smo predložili u Skupštini grada Valjeva.

Izabrao je da umesto gradonačelnika Valjeva ipak bude samo vojnik svoje partije. Pošto je tu priliku propustio nama ne preostaje ništa drugo nego da se pridružimo pozivu Valjevkama i Valjevcima da svoj stav o njegovim rečima i delima iskažu na u međuvremenu već zakazanom protestu u ponedeljak 19. avgusta u 19 časova na Gradskom trgu“, navodi se u saopštenju opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari