Oglasio se Arno Gujon o dolasku Makrona: Prvi ministar odbrane Srbije bio je Francuz 1Foto: N1

Arno Gujon, direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju, je povodom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona podsetio na činjenicu da Srbija i Francuska imaju dugu istoriju bliskih političkih odnosa.

Gujon je rekao da veruje da mnogima nije poznato da je prvi ministar odbrane Srbije bio Francuz Ipolit Monden, koji je na poziv predsednika Vlade Kneževine Srbije Ilije Garašanina 1861. godine postavljen na to mesto sa ciljem da napravi modernu vojsku.

Kako je naveo u pisanoj izjavi, Monden se istakao u odbrani Beograda tokom turskog bombardovanja 1862. godine.

Pored ovog, Gujon ističe i primer tada budućeg Kralja Petra koji se 1870. godine borio na strani francuske vojske u ratu protiv Pruske i za to bio odlikovan za iskazanu hrabrost u borbi.

Važno je reći da će u delegaciji francuskog predsednika Makrona, koji danas dolazi u Srbiju, biti i Srba iz Francuske, koji su njeni državljani, a zauzimaju važna mesta u političkom životu te zemlje, dodaje Gujon.

To samo pokazuje da je uključenost Srba i Francuza u političke tokove dve zemlje obostrana i da ne datira od juče, naveo je Gujon.

Gujon zaključuje da uprkos tome što su odnosi dve zemlje imali uspona i padova, i to što ih pitanje Kosova i Metohije dodatno opterećuje, danas zahvaljujući strateškoj saradnji i odličnim odnosima dva predsednika, Vučića i Makrona, ti odnosi dostižu vrhunac od Drugog svetskog rata.

Uoči dolaska u Srbiju francuski predsednik uputio je srpskoj javnosti poruku koju je objavio u Danasu i koju možete pročitati na linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari