Oglasio se Besnik Besljimi o protestu Albanaca u Bujanovcu 1Foto: Twitter (profil @MiroslavLajcak)

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi rekao je danas da su zahtevi Albanaca iz Preševske doline, saopšteni tokom današnjeg protesta u Bujanovcu – potpuno legitimni i pravični.

„Albanci Preševske doline i dalje se suočavaju sa neprihvatljivom situacijom sistematske diskriminacije, čime se krše njihova osnovna prava. Njihovi zahtevi za poštovanje političkih dogovora, zabranu pasivizacije adresa, priznavanje kosovskih diploma i fer uključivanje u državne institucije, potpuno su legitimni i pravedni“, napisao je Bisljimi na Fejsbuku.

Kazao je da Vlada Kosova podržava svoje sunarodnike u Preševu, Bujanovcu i Medveđi i ostaje posvećena pokretanju ovih pitanja na najvišim međunarodnim nivoima, kao i traženju podrške za „okončanje nepravedne diskriminacije“.

Bisljimi je dodao da je rešenje tih pitanja dokaz privrženosti demokratiji i ljudskim pravima, „što nedostaje severnom susedu, čime se kontinuirano krše prava albanske zajednice“.

Sa protesta „Za identitet i dostojanstvo“ Albanaca Preševske doline poručeno je danas da se Albancima „i dalje uskraćuju osnovna ljudska prava“, a da vlast u Beogradu „nastavlja da ignoriše njihove legitimne zahteve“.

Poručeno je i da albanska zajednica više neće da ćuti i trpi represiju.

Zatraženo je od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Srbiju, kako bi ispunila zahteve Albanaca, a najavljeni su i novi protesti.

Na kraju skupa usvojena je deklaracija kojom se od vlasti u Beogradu zahteva sprovođenje i poštovanje tri do sada potpisana sporazuma između Vlade Srbije i predstavnika Albanaca, sa posebnim akcentom na Plan od 7 tačaka iz 2013. o integraciji Albanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari