Oglasio se EULEKS o slučaju Miloša Subotića: Traži hitnu istragu 1Foto: Sajt EULEX-a

Misija Evropske unije za vladavinu prava Euleks istakla je za Kosovo onlajn da zahtevaju od nadležnih organa da hitno i efikasno istraže sve navode o zlostavljanju Miloša Subotića iz Severne Mitrovice.

Što se tiče navoda o maltretiranju koje je izneo M. S., Euleks pozdravlja odluku Kosovske policije da obavesti Policijski inspektorat Kosova da pokrene istragu o ovim navodima.

„Zabrana mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja je apsolutna. Odlučno zahtevamo da nadležni organi hitno i efikasno istraže sve navode o zlostavljanju“, naveli su u odgovoru za Kosovo onlajn.

U ovom kontekstu i u skladu sa mandatom Euleksa, napominju da je njihova uloga da prate istrage koje vodi Policijski inspektorat Kosova, a kada se tako smatra i tužilački organi.

„Podsećamo da kroz našu ulogu nadgledanja i savetovanja, Euleks ostaje posvećen podršci vladavini šprava u kosovskim institucijama kako bi one bile održive, odgovorne i sposobne da efikasno garantuju prava svih bez diskriminacije. Ako se kroz naše aktivnosti praćenja utvrde ozbiljni nedostaci, Misija ih rešava sa relevantnim, odgovornim organima“, poručili su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari