Oglasio se Kremlj o srpskoj kupovini francuskih vojnih aviona "rafal" 1Foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL

Odluka Beograda da kupi francuske vojne avione je izbor Srbije, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov povodom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu, tokom koje je potpisan ugovor o nabavci 12 novih aviona „rafal“.

„Ne, to je izbor naših srpskih prijatelja. Prirodno je da se svaka zemlja rukovodi ekonomskim i drugim motivima pri donošenju ovakvih odluka“, rekao je Peskov reagujući na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da trenutno nije moguće za Beograd da kupi avione iz Rusije ili Kine, prenosi RT Balkan.

Kako su prenele „RIA Novosti“, Vučić je juče izjavio da će Srbija kupovinom „rafala“ po prvi put dobiti avione zapadne proizvodnje. Dodao je da je svestan da ga sada mnogi u Srbiji napadaju i pitaju se zbog čega je odlučio da vojne avione dobije iz Francuske, a ne Rusije ili Kine.

„A ja (ih) pitam: Mislite li da će nam Rusi sada dati avione, kako će ovi avioni doći do nas?“, rekao je zatim Vučić, objasnivši da on pri donošenju odluka mora da misli o svemu.

„RIA Novosti“ podsećaju da je Srbija ranije bila najveći uvoznik ruskog oružja i vojne tehnike u Evropi.

U februaru, predsednik Srbije je na praznik Sretenje u Nišu izjavio da bombardovanje Srbije, poput onog iz 1999. godine kada ju je napao NATO, više neće biti tehnički moguće zahvaljujući sistemima PVO koje je Beograd dobio iz Rusije i Kine, podsećaju ruski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari