Oglasio se Kurti o slučaju Klan Kosova: Sprovođenje zakona ne predstavlja napad na medije 1Foto: Beta/AP/Franc Zhurda

Primena zakona protiv interesa za finansijsku dobit moćnih privrednika ne predstavlja napad na medije, izjavio je u danas kosovski premijer Aljbin Kurti, aludirajući na odluku ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine (MIPT) da suspenduje dozvolu za rad televiziji „Klan Kosova“.

MIPT je u petak odbio žalbu te televizije i oduzeo joj licencu za rad, a Klan Kosova je najavila obraćanje pravosuđu.

Kurti je na ovaj način dao punu podršku odluci MIPT-a „da obavlja svoje dužnosti protiv moćnih interesa bogatih biznismena“.

Prema njegovim rečima, primena zakona ne ugrožava medijski pluralizam.

„Kosovo ima 468 registrovanih preduzeća čija su primarna delatnost mediji i 114 licenciranih audio ili audiovizuelnih kompanija. Poštovanje pravila registracije je zakonska obaveza, a ne ‘tehnika’. A primena takvih pravila protiv jednog prestupnika ne ugrožava medijski pluralizam“, napisao je Kurti na Tviteru.

Dodao je da „u demokratiji organi nadležni da odlučuju o takvim slučajevima ne borave u kabinetu premijera“.

„Međutim, ova tela imaju punu podršku naše kancelarije u obavljanju svojih dužnosti, suočenih sa snažnim interesima bogatih biznismena koji su protiv njih. Slobode medija su od vitalnog značaja: napad na njih je napad na demokratiju. Ali demokratija je takođe napadnuta kada moćni biznismeni krše zakon radi finansijske dobiti. A primena zakona protiv takvih ljudi ni na koji način ne predstavlja atak na slobodu medija“, napisao je Kurti.

Na slučaj oduzimanja dozvole za rad televiziji Klan Kosova juče je reagovala i predsednica Vjosa Osmani, rekavši da se svaka pravna dilema koja postoji u ovom slučaju mora razjasniti i da „očekuje da se to uradi primenom zakona, bez mešanja, na principima nepristrasnost i integriteta“.

Jučerašnja odluka MIPT naišla je na osude ne samo kosovskih političkih stranaka i civilnog društva, već i ambasadora zemalja velike petorke i Evropske unije akreditovanih na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari