Oglasio se ruski ambasador o obnavljanju kuće Džafera Deve 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Aleksandar Bocan Harčenko, ruski ambasador u Srbiji, oglasio se o obnovi kuće Džafera Deve u Prištini, tražeći da se to renoviranje odmah zaustavi.

„Odlučno osuđujemo takve pojave. Pridružujemo se zahtevima da se odmah obustavi renoviranje kuće Džafera Deve i da se ubuduće spreči zlonamerno prepisivanje istorije od strane privremenih institucija samouprave u Prištini“, piše u izjavi Aleksandra Bocana Harčenka, objavljenog na Instagram nalogu Ruske ambasade u Srbiji.

„Privremene institucije samouprave u Prištini ponovo su počele da obnavljaju kuću nacističkog pomagača Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici. Deluju bahato, ne obraćajući pažnju na opravdani revolt zvaničnog Beograda, antifašističkih organizacija u Srbiji i van njenih granica. Samostalno su pronašle značajna finansijska sredstva za realizaciju projekta“, navodi se u izjavi.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Амбасада Русије у Србији (@ambasadarusije)

„Ovo još jednom dokazuje da prištinskim „vlastima“ nikako nije prioritet poštovanje sećanja na žrtve nacizma ili briga o međuetničkom suživotu u pokrajini, već rehabilitacija i veličanje nacističkih kolaboraciopista. Evidentan je pokušaj da se kosovskim Albancima nametne lažan „identitet“ kroz herojizaciju ozloglašenih zločinaca odgovornih za masovna pogubljenja učesnika partizanskog pokreta i civila, deportaciju jevrejskog stanovništva u koncentracione logore, regrutaciju u SS diviziju Skenderbeg“, zaključuje se u izjavi ruskog ambasadora.

„Pri tome, sve se dešava uz znanje i prećutnu saglasnost kolektivnog Zapada kome ne pada na pamet da privede razumu svoje štićenike u Prištini, a čime se podstiče dalji rast radikalnih desničarskih sentimenata na Kosovu, podriva bezbednost srpskog i drugog nealbanskog stanovništva pokrajine“, poručuje ambasador Bocan Harčenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari