Oglasio se zvaničnik NATO posle sastanka sa Vučićem, saopštio šta Alijansa očekuje 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Borisa Ruge oglasio se posle jutrošnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Dobra razmena sa predsednikom Vučićem o odnosima NATO i Srbije za koje se nadamo da će se produbiti. Razgovarali smo i o regionalnim pitanjima, uključujući trajnu bezbednost na Kosovu. NATO očekuje da Srbija pomogne da se obezbedi puna odgovornost za nasilne akte u maju i septembru“, napisao je Ruge u objavi na Tviteru.

Ruge je prethodno boravio na Kosovu i razgovarao sa predsednicom Vjosom Osmani.

„NATO je ponosan što je obezbedio bezbedno i bezbedno okruženje za sve na Kosovu već 25 godina. Danas smo predsednica Kosova Vjosa Osmani i ja sagledali ono što je postignuto. Na mostu preko Ibra, podvukao sam stav NATO-a da odluke moraju da se donose kroz dijalog i na koordinisan način“, napisao je u objavi Ruge nakon sastanka u Prištini.

Pod nasilnim aktom u maju misli se na nemire iz 2023. u kojima su se srpski demonstranti sukobili sa pripadnicima KFOR, odnosno NATO, zbog ulaska albanskih gradonačelnika u prostorije lokalnih samouprava sa srpskom većinom, posle aprilskih izbora te godine, na kojima je izlaznost bila oko tri odsto, odnosno srpska zajednica ih je bojkotovala.

U septembru iste godine se odigrao oružani sukob između naoružane grupe Milana Radoičića kod manastira Banjska i kosovske policije, u kojima je poginuo jedan albanski policajac i četvorica Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari