Ognjen Radonjić: Dok se priča o litijumu, biće proneverene milijarde evra kroz Ekspo, širi se Beograd na vodi... 1foto FoNet/Aleksandar Barda

Već dugo govorim o tome da je Srbija kolonija, i nekako ispada da je tek sa pojavom problema kopanja litijuma šira zajednica toga postala svesna – kaže za Danas Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beograd.

To jeste zabrinjavajuće, dodaje.

– Takođe, ne mislim da je pitanje litijuma od letos u političkoj žiži kao goruće pitanje slučajno. Jasno je da ga je pokrenula vlast, za nešto što bi trebalo da se realizuje za tri godine. Do tada živimo pozajmljeno vreme, zaboravljamo i proturaju nam kroz noge – kaže Radonjić.

Naznačimo, dok u Skupštini opozicija obrazlaže zašto bi trebalo sprečiti iskopavanje litijuma, Vučić sa Olafom Šolcom, nemačkim kancelarom, u Hamburgu raspravlja o litijumskim baterijama.

Naime, Aleksandar Vučić je po dolasku u Hamburg, gde učestvuje na konfereniji o održivosti, izrazio zahvalnost nemačkom kancelaru i hamburškom gradonačelniku na toplom dočeku i rekao da je srećan da učestvuje na tako prestižnom globalnom događaju.

Vučić je na svom Instagram profilu uz sliku sa kancelarom Olafom Šolcom i gradonačelnikom Hamburga Peterom Čenčerom rekao da je ova konferencija „ključna platforma za razgovor o najozbiljnijim pitanjima o budućnosti sveta“.

„Održivost nije samo reč, to je izazov sa kojim se suočavamo svi zajedno i verujem da je vreme da preuzmemo odgovornost i da ubrzano počnemo da radimo na rešenjima“, napisao je Vučić.

– Prvo i osnovno, kopaće litijum kada nema artikulisanog političkog delovanja i otpora. Njega nema jer sadašnja opozicija, sa više destruktivnih nego konstruktivnih kapaciteta, nema potencijal da se suprotstavi ovoj vlasti niti da joj nanese ozbiljniju političku štetu, a o smeni da ne govorimo – kaže Ognjen Radonjić.

Sagovornik Danasa napominje da je „ova situacija u sadašnjoj konstelaciji snaga, vin-vin za vlast jer i da pretpostavimo da otpor kopanju litijuma bude neizdrživ, vlast uvek može zapadnjacima da kaže da ne mogu da se izbore za kopanje, a zapadnjaci će na to morati da pristanu jer ova vlast nema političku alternativu”.

– U međuvremenu, biće proneverene milijarde evra kroz Ekspo, širi se Beograd na vodi i ruše se kulturno-istorijski spomenici poput Sajma, Savskog mosta i Generalštaba i kosovski Srbi su ostavljeni na ledini. Isto tako, uspešno su zatrpana dva masovna ubistva od prošle godine, REM je opstao, rijaliti buja i pinkeraj otvara svoj hram i smeje nam se u lice – ističe Ognjen Radonjić.

Opet, dodaje, vlast se dobro kotira kod zapadnjaka jer je, kroz svoje trojance koje je infiltrirala u protest, nametnula narativ zapadnjačkih zlotvora.

– Kao da bi Rusi ili Kinezi bili obzirniji. Ne bi i nisu, pogledajte samo Bor, Linglong itd. Time su uspešno napravili zamenu teza da nije bitno ko je prodavac već ko je kupac. Nažalost, zbog nedostatka političke artikulacije protesta, ova zamena teza je uspela i prozapadna opozicija nije našla način da je demontira, pri čemu mi se čini da se nije ni trudila – kaže sagovornik Danasa.

Stoga, zaključuje, susret sa Šolcom je sastavni deo naprednjačkog geostrateškog balansiranja, što im za sada ide od ruke, dok je skupštinska rasprava zabava za narod i ništa više od toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari