Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je ohrabren time što neke evropske zemlje pokazuju znake protivljenja priznavanju nezavisnog Kosova.
U intervjuu za agenciju Asošiejted pres, Jeremić je kazao da će Srbija iskoristiti period novih pregovora da izvrši pritisak za rešenje koje je manje od nezavisnosti.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je ohrabren time što neke evropske zemlje pokazuju znake protivljenja priznavanju nezavisnog Kosova.
U intervjuu za agenciju Asošiejted pres, Jeremić je kazao da će Srbija iskoristiti period novih pregovora da izvrši pritisak za rešenje koje je manje od nezavisnosti. Ministar koji je u dvodnevnoj poseti SAD, rekao je da je „sve veći broj zemalja koje shvataju da je cena nametanja rešenja izvan Saveta bezbednosti UN visoka i da zato počinju da razmišljaju da li postoji optimalno rešenje“.
Iako izražava proamerička osećanja, Jeremić je bio kritičan prema američkoj poziciji o Kosovu, ukazuje AP.
– Ako strane terate da pregovaraju, onda nema mnogo smisla da unapred najavljujete koji bi ishod tih pregovora trebalo da bude – kazao je Jeremić.
Jeremić je juče trebalo da se sastane s državnim sekretarom SAD Kondolizom Rajs. On je kritikovao i u više navrata iznete ocene američkih zvaničnika da bi dalje odlaganje davanja nezavisnosti Kosovu moglo voditi nasilju kosovskih Albanaca, frustriranih procesom.
– Veoma je opasno ako govorimo o frustraciji jedne etničke zajednice zbog neispunjavanja njihovih maksimalističkih zahteva i pretnjama nasiljem. Međunarodna zajednica ne bi smela da toleriše pretnje nasiljem – ukazao je ministar.
Jeremić je ukazao na to da je Srbija privržena miru i da će tako i ostati, bez obzira na ishod pregovora, ali da neće prihvatiti nezavisnost Kosova.
– Nijedna suverena demokratska zemlja sveta ne bi bila spremna da prihvati nezavisnost i da naruši sopstveni suverenitet – rekao je Jeremić za AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari