Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, izjavio je da Unija neće biti potpuna bez Srbije i da za kandidaturu nema novih uslova.

„Srbija će nastaviti da se kreće kroz proces stabilizacije i pridruživanja, što skorije to bolje. Srbija nema više nikakve uslove da bi postala kandidat za članstvo u EU“, rekao je Solana posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Solana je pohvalio odluku Vlade Srbije da od početka ove godine započne jednostranu primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU i izjavio da očekuje da će zvanični Beograd završetkom saradnje sa Haškim tribunalom stvoriti uslove da odluka o odmrzavanju sporazuma bude doneta i Briselu.

„Što se tiče primene SSP, odlazim sa ubeđenjem da će Vlada Srbije učiniti sve da bi ispunila uslov saradnje sa Haškim tribunalom i od tog trenutka sve će se ubrzati“, poručio je Solana. On je dodao da će EU učiniti sve da nastavi da jača institucionalne odnose sa Srbijom. Solana je susretom sa Tadićem završio jučerašnju posetu Beogradu, tokom koje se sastao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrima Vukom Jeremićem, Ivicom Dačićem i Goranom Bogdanovićem. Havijer Solana posetiće i Prištinu, Skoplje i Podgoricu u okviru oproštajne regionalne turneje pred odlazak sa funkcije, na kojoj je proveo deset godina.

Tadić je izjavio da je tokom razgovora sa Solanom ostvaren izuzetan nivo saglasnosti u većini tema i konstatovao da Srbija nedvosmisleno sarađuje sa Haškim sudom u punom kapacitetu i da će učiniti sve da se dvojica preostalih begunaca – Ratko Mladić i Goran Hadžić, nađu u Tribunalu. Na taj način se doprinosi uspostavljanju pravnog poretka u Srbiji, poštuju osnovni elementi domaćeg i međunarodnog prava, stvaraju pretpostavke za pomirenje naroda bivše Jugoslavije, individualizuje krivica i skida anatema sa čitavih naroda, rekao je Tadić. On je istakao da je neprihvatljivo da Zapadni Balkan bude jedini prostor u Evropi koji nije integrisan u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari