Činjenica da je ministarski sastanak u Briselu trajao gotovo pet sati pokazuje da su države članice EU pokušale da pronađu način da zadrže Srbiju na evropskom putu, i to u ovom ključnom trenutku, budući da nedavne odluke Haškog tribunala mogu da imaju veliki uticaj na budućnost vaše zemlje, ocenjuje za Danas Johana Dajmel, zamenica direktora nemačke Asocijacije za Jugoistočnu Evropu i uticajna ekspertkinja za Zapadni Balkan.


Dajmelova ističe da je „regionalna saradnja, koja predstavlja glavni prioritet za evropsku integraciju, već ugrožena snažnim nacionalističkim izjava predsednika Tomislava Nikolića, dok su presude Haga osnažile utisak u Srbiji da Tribunal pokušava da prekroji istoriju Balkana na štetu Srba i Srbije“.

„Odluke Haškog tribunala u srpskom društvu intenzivirale su antievropsku retoriku i negativna osećanja. Stoga, na Savetu EU je bilo važno poslati jasan signal Beogradu da su vrata Unije otvorena za Srbiju i da je moguće ostvariti cilj početka pregovora o pristupanju“, komentariše Johana Dajmel.

Sagovornica Danasa navodi da su u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, koji je podignut na visoki politički nivo, „ostvareni opipljivi rezultati“, što je još jedna „značajna činjenica koju treba nagraditi i motivisati“.

Samit EU u Briselu

Lideri zemalja članica Evropske unije će na samitu, koji se danas i sutra održava u Briselu, potvrditi odluku Saveta za spoljne poslove EU o otvaranju mogućnosti da Srbija u prvoj polovini 2013. dobije datum početka pregovora o pristupanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari