Oko 200 pripadnika NATO snaga za brzo reagovanje raspoređeno na Kosovu i u Severnoj Makedoniji, ostaju do sredine oktobra 1Foto: Kfor promo

Približno 200 pripadnika novoformiranih snaga NATO-a za brzo reagovanje (ARF) biće raspoređeno od danas do 16. oktobra 2024. godine na Kosovu i u Severnoj Makedoniji kako bi sproveli obuku za očuvanje spremnosti i podržali NATO-ovo vođstvo u misiji KFOR, saopštili su danas iz ove misije.

Ovo je, kako navode, prvi put da je neki deo Snage za brzo reagovanje (ARF) raspoređen otkako su ove snage formirane u julu 2024. godine.

Oko 50 pripadnika kontingenta ARF-ove Operativne kancelarije za vezu i izviđanje (OLRT) biće na Kosovu, dok će oko 150 pripadnika unaprediti komandni čvor u Severnoj Makedoniji.

„Raspoređeni pripadnici će izvoditi aktivnosti obuke kako bi održali visok nivo spremnosti i testirali svoje veštine i procedure za brzo raspoređivanje velikih snaga. Deo glavnog štaba ARF-a biće privremeno integrisan u strukture komandovanja i kontrole misije KFOR, sa zadatkom da identifikuje potrebe za logističkom, infrastrukturnom i operativnom podrškom KFOR-u u slučaju značajnog jačanja KFOR-ove pozicije“.

„Jasna poruka o snažnoj odlučnosti i opredeljenosti NATO-a da održava mir i stabilnost“

Iz ove misije ukazuju da je organizacija Snaga za brzo reagovanje (ARF) „vrlo strateška, visoko spremna i višedomenski sposobna snaga“.

Time se, ističu, šalje jasna poruka o snažnoj odlučnosti i opredeljenosti NATO-a da održava mir i stabilnost u regionu, ali ukazuje, kako navode, na spremnost NATO-a da odgovori na izazove.

Saveznička komanda zajedničkih snaga u Napulju (JFCNP), kažu, pažljivo prati situaciju na Zapadnom Balkanu – „regionu od strateškog značaja za Alijansu“.

Kratko su se osvrnuli i na situaciju na Kosovu.

„Stalne tenzije i neusklađene akcije izazivaju zabrinutost među saveznicima i partnerima NATO-a zbog trajne sigurnosti u Kosovu, stabilnosti regiona i bezbednosti trupa NATO-a i partnera“.

Najzad, izlistali su svoju dobro poznatu Rezoluciju 1244.

„JFCNP podržava napore KFOR-a u implementaciji njegovog mandata – na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine – da doprinese bezbednom i sigurnom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu i slobodi kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno. KFOR deluje kao treći bezbednosni odgovor, u bliskoj koordinaciji sa Kosovskom policijom i misijom EU za vladavinu prava (EULEX), koje su prvi i drugi bezbednosni odgovor“.

Inače, pre samo pet dana na Kosovo je privremeno stiglo oko 300 vojnika iz Jorkširskog puka Ujedinjenog Kraljevstva.

Oni će na Kosovu ostati do kraja oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari