"Oko te teme nikakvog kompromisa neće biti": Sagovornici Danasa o izjavi zvaničnika Stejt departmenta da podržava realizaciju projekta “Jadar” 1Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Pomoćnik državnog sekretara SAD za energetske resurse Džefri Pajat je na svom nalogu na mreži Iks poručio da je realizacija projekta Jadar u Srbiji prilika da se doprinese zelenoj tranziciji u zemlji i inostranstvu, a naši sagovornici složili su se u stavu da odlučivanje o sudbini projekta treba da bude u rukama građana Srbije.

– To bi osnažilo ekonomiju Srbije i učinilo je liderom u evropskom sektoru obnovljivih izvora energije. Ovo se može uraditi na način koji ispunjava najviše ekološke standarde i štiti prirodne resurse Srbije – poručio je Pajat u svojoj objavi.

Pajat trenutno služi funkciju pomoćnika državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država za energetiku. Pre nego što je preuzeo ovu poziciju, Pajat se bavio diplomatijom, služeći kao američki ambasador u Grčkoj od 2016. do 2022. godine i kao ambasador u Ukrajini od 2013. do 2016. godine. U Ukrajini je bio prisutan tokom događaja vezanih za Euromajdan i rusku aneksiju Krima, što ga je učinilo značajnom ličnošću u američkoj spoljnoj politici. Pajat je i ranije skazivao svoje simpatije prema kompaniji Rio Tinto.

U Srbiji se već nedeljama u brojnim gradovima održavaju protesti protiv eksploatacije litijuma, a protest održan u Beogradu u subotu, 10. avgusta, završio se blokadom pruge na železničkim stanicama Prokop i Novi Beograd, nakon čega su neki aktivisti i uhapšeni.

Naši sagovornici slažu se da strani zvaničnici nemaju dovoljno razumevanja za stvarne potrebe i stavove građana Srbij, kao i da odlučivanje o ovom pitanju mora ostati u rukama građana.

Nebojša Petković, član udruženja Ne damo Jadar i meštah Gornjih Nedeljica kaže za Danas da Pajat samo nastavlja niz stranih zvaničnika koji iznose svoje mišljenje o temi o kojoj nisu dovoljno informisani.

"Oko te teme nikakvog kompromisa neće biti": Sagovornici Danasa o izjavi zvaničnika Stejt departmenta da podržava realizaciju projekta “Jadar” 2
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

– On kao i većina drugih ambasadora, državnih sekretara i nemačkog kancelara Šolca, govore samo o ekonomskoj dobiti za Srbiju, mada je i ona upitna – kaže naš sagovornik..

Dodaje da je najdalje je otišla državna sekretarka u nemačkom ministarstvu ekonomije, Franziska Brantner, koja je, u cilju smirivanja domaće javnosti, koja se uznemirila zbog uloge Nemačke u priči o projektu Jadar, izjavila da ako ne dozvolimo da kopa Rio Tinto, kopaće Kinezi – kaže naš sagovornik.

Petković zaključuje da ovakve izjave izvode sve više ljudi na ulice, jer su nas, kako ističe, “te velike demokratije davno pustite niz vodu” i da je narod toga potpuno svestan.

Branko Ivković, advokat i osnivač Valjevskog pokreta otpora, kaže za Danas da je Pajat sigurno odlično upućen u dešavanja u Srbiji u vezi Projekta Jadar, i da mu je sigurno poznato kakav je stav građana Srbije po ovom pitanju.

"Oko te teme nikakvog kompromisa neće biti": Sagovornici Danasa o izjavi zvaničnika Stejt departmenta da podržava realizaciju projekta “Jadar” 3
FOTO: Printskrin – Youtube/ Beta

– Građani su jedinstveni u stavu da neće dozvoliti da se u Srbiji otvaraju rudnici bora i litijuma pa sami tim ni da zaživi Projekat Jadar. Oko te teme nikakvog kompromisa neće niti može biti jer se radi o opstanku nacije i države – kaže.

Ivković poručujr da je svaka dalja priča na temu rudnika litijuma i bora suvošna za građane Srbije, a da za sve nejasnoće i Pajat i zvaničnici drugih stranih država mogu da se obrate vlastima Republike Srbije, “sa kojima su planirali takve poslovne aranžmane bez znanja građana”.

Zoran Lutovac, narodni poslanik i predsednik Demokratske stranke, kaže za Danas da se napetost i podele u društvu približavaju tački ključanja između ostalog, i zbog odnosa prema eksploataciji litijuma. Dodaje da izjave, poputvakve izjave Pajata, ne doprinose popuštanju napetosti, naprotiv.

"Oko te teme nikakvog kompromisa neće biti": Sagovornici Danasa o izjavi zvaničnika Stejt departmenta da podržava realizaciju projekta “Jadar” 4
foto FoNet Marko Dragoslavić

– Građani Srbije, a ne bilo ko sa strane, treba da se pita o eksploataciji litijuma. Akteri sa strane su zainteresovani za sirovine, a građani za zdravu životnu sredinu – ističe naš sagovornik.

Lutovac zaključuje da ako država Srbija ne ispunjava osnovne kriterijume za ulazak u EU, a ne ispunjava ih, onda ih sigurno ne ispunjava ni kriterijume za preuzimanje ovog rizičnog i po zdravlje i životnu sredinu opasnog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari