Okupacija Kosova nije opcija? 1foto FoNet Milica Vučković

Nije verovatno da će predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, proglasiti okupaciju Kosova, jer bi se time zamerio Zapadu i to bi bila samoubilačka misija. Uz to bi morao da kaže ko ga je okupirao, da li Albanija, Amerika, UN ili Kurti, smatraju sagivoornici Danasa komentarišući mogućnost da se Vučić odluči na proglašenje okupacije dela teritorije.

Ovu mogućnost najavili su tabloidi dižući tenziju uoči njegovog obraćanja, budući da je javnost primetila da je vrlo mlako reagovao na ulazak Kosovske policije u srpske institucije na severu Kosova, pa je bio primoran da zakaže posebno izlaganje na tu temu i najavi dalje poteze Srbije.

Može se pretpostaviti da će najaviti odlazak u Njujork na zasedanje Generalne skupštine UN gde će tražiti podršku za Srbiju, a da mu mogućnost proglašenja okupacije služi za privlačenje pažnje publike.

Ipak, s obzirom na to da okupacija može da asocira na oslobađanje i vojnu intervenciju i može da zaplaši deo građana, otvorilo se pitanje koliko je ova opcija realna i šta bi u praksi značio taj potez.

Predrag Petrović, direktor istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, za Danas objašnjava da okupacija podrazumeva da je neprijateljska vojska zauzela određenu teritoriju i da na njoj vrši vlast.

– Onda to podrzumeva da je sasvim legitimno i legalno da se ta teritorija očisti od neprijateljske vojske uz upotrebu oružane sile, odnosno vojske. Između ostalog i Marko Đurić je svojevremeno davao izjave povodom formiranja Vojske Kosova da postoji opcija da Srbija proglasi okupaciju dela teritorije i da bi to podrazumevalo korake u smislu upotrebe snaga Srbije i da o tome Srbija razmišlja. Očigledno da bi to podrazumevalo upotrebu oružanih snaga – navodi on.

Upitan koliko je to realno, odgovara da je to nerealna opcija imajući na umu da je status Kosova regulisan rezolucijom UN i da bi to dovelo Srbiju u sukob praktično sa celim svetom, pre svega sa najjačim zapadnim državama.

– Srbija je okružena NATO državama tako da bi to bila samoubilačka misija za Srbiju – upozrava Petrović.

Politički analitičar Dragomir Anđelković, za Danas kaže da je malo verovatno da će Vučić proglasiti okupaciju jer bi se time zamerio Zapadu, te da je to prazna pretnja.

– Ali kada bi proglasio okupaciju terotorije, to bi moglo jedino da bude zauzimanje stava da sile koje su dužne da sprovode Rezoluciju 1244 to ne rade i da teritorija Srbije pod protektoratom UN više nije pod tim protektoratom već je prepuštena albanskim privremenim institucijama koje su nelegalno proglasile državu i drže tu terotoriju pod okupacijom. To ne bi imalo prevelike praktične posledice, ali bi imalo moralne posledice jer bi Srbija time zauzela stav da se neće odreći Kosova – objašnjava Anđelković.

Dodaje da Vučić koji prihvata Francusko-namčki plan i Ana Brnabić koja povlači pismo u kojem Srbija kaže da neće prihvatiti nezavisnost Kosova teško da mogu da budu ljudi koji mogu proglasiti da je taj deo teritofrije okupiran.

– Mi u Ustavu, za razliku od SFRJ, nemamo deo koji se odnosi na privremeno okupiranu teritoriju. Ali možemo teorijski da proglasimo da nam je ta teritorija oteta i da nećemo odustati od nje – kaže on.

Dok Dragan Šormaz, predsednik Evroatlantskog saveta Srbije, u izjavi za Danas ukazuje na još jedan aspekt na koji bi Vučić morao da odgovori ako se odluči na ovaj korak.

– Morao bi da kaže ko je okupirao deo teritorije. Albanija? Pa šta je sve ovo vreme radio sa Edijem Ramom i kako je sa njim potpisivao sporazume? USA? Otkud onda američki zvaničnici u Srbiji, američke kompanije, zašto prihvatamo američke donacije?! UN? To bi bio presedan, pošto UN to nikada nisu uradile! Da li je KFOR mirovna misija UN ili okupatorska armija? Pa zašto onda vojska čiji je vrhovni komandant Vučić sarađuje svakodnevno sa KFOR-om – pita Šormaz.

I dodaje još jedno pitanje.

– Na kraju Kurti? Da li je njegova „takozvana država“ okupirala Kosovo? Pa ti si onda kao vrhovni komandant izgubio rat! Moraš da podneseš ostavku i da odgovaraš za učinjeno – smatra on.

Konstatuje da su najave proglašenaj okupacije gluposti i da treba reći istinu građanima.

– Istina je sledeća. U toku je završetak implementacije Briselsko-Ohridskog sporazuma. Posle fijaska u Banjskoj, Vučić je prepustio Prištini da uspostavi državu Kosovo na celoj teritoriji što je defacto priznanje. Ja mu to ne zameram. Zameram mu što ovakvim manipulacijama to krije od naroda i laže ga. Tako nam smeta i za budući razvoj i pozicioniranje. Ipak, deluje mi pravedno da se pitanje Kosova konačno reši dok su on i socijalisti na vlasti. Oni su taj problem i napravili zlim činjenjem devedesetih – zaključuje Šormaz.

Nezvanično se na političkoj sceni može čuti da je Srbija potpisala Kumanovski sporazum i više nema šanse da proglasi okupaciju. Kao i da bi proglašenje okupacije značilo opštu mobilizaciju svih raspoloživih snaga za oslobađanje zemlje što znači rat u koji državni vrh ne želi da uđe.

Da Srbija treba da proglasi okupaciju zalaže se Novi DSS koji je u februaru usvojio Deklaraciju o KiM i kosovskoj politici predsednika i vlade u kojoj se to navodi.

Predsednik NDSS Miloš Jovanović u martu je na konferenciji za novinare povodom početka NATO bombardovanja pozvao na proglašenje okupacije Kosova i Metohije jer je to po njegovim rečima, jedino rešenje u uslovima u kojima zapadne sile koje su izvršile agresiju na Saveznu republiku Jugoslaviju 1999. godine, ne poštuju rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

Okupacija Kosova nije opcija? 2
foto FoNet/United Nations/UN Web TV

U obraćanju novinarima povodom 25. godišnjice početka NATO agresije, Jovanović je rekao da se „prečesto zaboravlja“ da postoje rezultati odbrane zemlje 1999. a da je glavni rezolucija 1244 koja je po njegovim rečima, još uvek na snazi i pravno obavezujuća za sve.

– Rezolucija 1244 štiti teritorijalnu celovitost Srbije i ne samo to, ona predviđa i povratak do 1.000 pripadnika srpskih snaga bezbednosti u našu južnu pokrajinu. Na tome ćemo kao Novi DSS i kao koalicija NADA svakako insistirati – rekao je Jovanović novinarima ispred zgrade Generalštaba koja je delimično srušene u NATO bombardovanju.

On je za televiziju Nova pojasnio da bi proglašenje okupacije bila važna politička poruka kojom bi Srbija stavila do znanja svima da joj ne pada na pamet da od tog dela teritorije odustane, te da je smatra okupiranom i dok Rezolucija 1244 ne bude poštovana.

– To bi takođe značilo da na toj teritoriji obitava druga vojska koja je tu protivpravno, na prvom mestu Kosovske bezbednosne snage, a može se dati tumačenje i za Kfor koji je tu prema Rezoluciji koju same zemlje, koje su poslale te trupe, više ne poštuju – objasnio je on.

Prema njegovim rečima, okupacija se smatra privremenim stanjem i da će se stavri kad tad vratiti u normalu.

– Jedna od normala je ucrtana i u Rezoluciju 1244 koja predviža povratak naših snaga bezbednosti – navo je Jovanović.

Podsetimo, Vučić je u utorak najavio da će se za 72 sata obratiti javnosti i navesti zahteve Srbije nakon niza incidenata na severu Kosova, a i posle ulaska Kosovske policije u institucije Srbije u četiri srpske opštine na severu Kosova. Obraćenje je najavljeno za petak u 18 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari