Olaf Šolc stiže u Beograd da sa Vučićem dogovara iskopavanje litijuma: Kakav doček mu sprema opozicija? 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Zvanični Berlin potvrdio je da u Beograd u petak, 19. jula, dolazi nemački kancelar Olaf Šolc, zajedno sa potpredsednikom Evropske komisije za energetiku Marošom Šefčovičem, da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem potpišu memorandum koji se, između ostalog, tiče iskopavanja litijuma.

Potvrda je stigla iz kancelarije nemačkog kancelara, iako zvaničnici Vlade Srbije prethodno nisu ni demantovali ni potvrdili vest o poseti koju su prethodnog dana objavili pojedini mediji.

Vlast se uglavnom trudi da istakne pozitivne strane posete i rudarenja, dok se opozicija i ekološki aktivisti pripremaju za doček Olafa Šolca – ne najavljajući proteste.

Naime, pojedini još ne znaju šta će da rade, ali da na ulice sasvim sigurno neće izlaziti objavili su aktivisti iz “Ne damo Jadar”.

Zlatko Kokanović, ekološki aktivista Udruženja „Ne damo Jadar“, objavio na društvenoj mreži Fejsbuk da se meštani Gornjih Nedeljica i ekološki aktivisti neće ganjati sa policijom po Beogradu kada bude došao Olaf Šolc.

Kako je rekao, “nemamo nameru trošiti snagu i energiju jer je to očigledno plan i cilj ove vlasti da nas pohapsi i da nas stave iza rešetaka. Ali, nećemo im to dozvoliti”.

“Nama je prevashodno bitno ovde dešavanje na terenu”, dodao je Kokanović.

Nije jasno kakav će doček nemačkom kancelaru da priredi opozicija koja se protivi iskopavanju litijuma.

Odnosno, da li će uopšte i kakav.

Olaf Šolc stiže u Beograd da sa Vučićem dogovara iskopavanje litijuma: Kakav doček mu sprema opozicija? 2
Foto: Ne davimo Beograd

Šta ZLF želi da prenese Olafu Šolcu „iz prve ruke“?

– Važno je da se na svakom mestu suprotstavimo projektima koji imaju ovako štetne posledice kao Rio Tinto, a nemačkom kancelaru Olafu Šolcu želimo iz prve ruke da prenesemo argumente protiv iskopavanja litijuma u Srbiji. Ovo su visokorizični projekti koji bi mogli da naprave ogromnu štetu. Sa druge strane, institucije koje bi trebalo da zaštite naše građane prosto ne rade ili još gore, rade direktno po diktatu SNS-a, kao što je to bio slučaj sa Ustavnim sudom. Širom Srbije vidimo kako zagađivači prolaze nekažnjeno, kako se zakoni ne poštuju, kako inspekcije i kontrole nema, a ima samo štete –  kaže za Danas Radomir Lazović, narodni poslanik i kopredsednik Zeleno-levog fronta, koja traži sastanak sa Šolcom.

Želimo da poručimo i Šolcu i EU zvaničnicima koji su najavili da će biti deo ove posete da je i lokalna zajednica i organizacije civilnog društva, stručnjaci, političke partije opozicije i ogroman broj građana Srbije protiv projekta Rio Tinto, dodaje.

– Stranke opozicije koje insistiraju na ovom sastanku, Pokret slobodnih građana, Demokratska stranka i Zeleno-levi front imaju dobru saradnju sa nemačkim partijama koje čine vladajuću većinu i iskoristićemo i ove kanale komunikacije da osporimo projekte Rio Tinta koji za sobom ostavljaju pustoš – ističe Radomir Lazović.

Kao proevropske partije iz zemlje kandidata za članstvo u EU, napiminje dalje, mi zahtevamo iste visoke standarde i to ne samo životne sredine, nego i poštovanja vladavine prava, demokratije, slobode medija i dobrog života kao što su oni u EU i za to ćemo se boriti.

Prema njegovim rečima, “ima puno glasova u EU koji nas podržavaju i to ćemo pokušati da iskoristimo da se zaustave ovi štetni projekti”.

– Savez ekoloških organizacija Srbije ima našu punu podršku u ovoj borbi. Mi ćemo biti podrška i pratićemo njihove korake, a borićemo se i u institucijama, na međunarodnom planu, pravnim sredstvima, protestima i blokadama. U Narodnoj skupštini insistiraćemo na raspravi o narodnoj inicijativi za zabranu iskopavanja litijuma i bora u Srbiji koju je potpisalo 38 hiljada građana, a koja je najbrutalnije sklonjena i sakrivena. Podsećam da je ZLF podneo krivične prijave protiv Ivice Dačića i Vladimira Orlića zbog toga – zaključuje Radomir Lazović.

Olaf Šolc stiže u Beograd da sa Vučićem dogovara iskopavanje litijuma: Kakav doček mu sprema opozicija? 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

„Vučić je našu zemlju pretvorio u ruinu“

Biljanq Stojković, kopredsednica stranke Zeleni, kaže da je ovaj događaj veliki problem za proevropsku opoziciju „budući da nam oduzima važne argumente za evropsku budućnost Srbije“.

– Vučić je našu zemlju pretvorio u ruinu, zemlju jeftine radne snage, neobrazovanog i siromašnog stanovništva, izloženog rasprodaji svega što smo nekada posedovali. Zaista nas je veoma udaljio od pozicije države kandidata i prepustio onim evropskim silama koje su vođene isključivo interesima kapitala multinacionalnih kompanija. Pretvorio nas je u idealni prostor za koloniju”, smatra ona.

Stranka Zajedno neće podleći takvim pritiscima i zarad nekakvih obećanja pristati na pretvaranje Srbije u rudarsku koloniju, dodaje.

– EU nije homogena po ovom pitanju i mi imamo sagovornike koji mogu da nam pomognu u ovoj borbi. Nastavićemo da radimo u tom pravcu na međunarodnom planu. Unutar Srbije mi ćemo biti snažno protiv kompanije Rio Tinto i drugih kompanija, bez obzira na to da li dolaze sa istoka ili zapada, a koje su tesno interesno uvezane sa Aleksandrom Vučićem i njegovom korumpiranom klikom. Rudarenje je put koji nas odvodi sve dalje od EU, jer smo sve dalje od standarda koji su nam potrebni da postanemo njeni članovi. Saradnja sa zemljama i političkim snagama koje nas iskreno vide u svom društvu je put kojim treba da idemo – zaključuje Biljana Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari