Olenik sa ukrajinskim kolegama: Moguće je pomoći Ukrajincima unatoč zvaničnom stavu Srbije 1foto: prinscreen/twitter/Aleksandar Olenik

Igor Kopitin, poslanik u ukrajinskom parlamentu Vrhovne rade, i Aleksandar Olenik, narodni poslanik koalicije Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani, sastali su se juče u Segedinu, razgovaravši o zvaničnoj poseti kijevske delegacije srpskom parlamentu krajem marta ili početkom aprila.

„Čak i uz ovu zvaničnu pogrešnu politiku neutralnosti, moguće je produbiti saradnju između dva parlamenta, između građana. Moguće je da Srbija, čak i u ovakvoj zvaničnoj politici, pomogne Ukrajini, jer su naše industrije kompatibilne, pogotovo oko elektromreže, što trenutno najviše strada od strane Rusije“, kaže Olenik, dodavši da su o ovoj vrsti pomoći najviše razgovarali jer se tako može pomoći Ukrajini i Ukrajincima, ne dovodivši u pitanje zvanični stav Srbije.

S obzirom da većinu u našem parlamentu čini SNS, od njih dobar deo rusofila, postavlja se pitanje kako će oni reagovati na posetu ukrajinskih kolega.

„Ja ću zvanično obavestiti predsednika parlamenta Vladimira Orlića, da će delegacija ukrajinskog parlamenta doći na moj poziv. Naravno, predsednik parlamenta to može da zabrani, ali mi ćemo zakupiti neku salu u kojoj ćemo se sastati i obavstiti javnost o takvom potezu predsednika srpskog parlamenta“, kaže poslanik Olenik, naglasivši da je optimista i da veruje da će se poseta kijevske delegacije ipak održati u skupštinskim prostorijama.

Kako Olenik kaže, sastanak je održan u Segedinu, prvo da bi im skratio put a drugi razlog je taj što svi i u Ukrajini i u Evropi znaju da je najveći proputinov i proruski zastupnik na čelu BIA.

„Govorim o Aleksandru Vulinu. Oni (Ukrajinci) nimalo nisu srećni zbog toga. Znaju da je Vulin i ranije snimao ruske opozicionare. Unatoč tome, oni će doći u Beograd“, zaključuje Olenik.

Aleksandar Olenik se sastao krajem prošle godine sa Igorom Kopitinom i sa drugim poslanicima u Kijevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari