U saopštenju Uprave policije Crne Gore se navodi da je „na osnovu operativnih saznanja, Uprava policije u sadejstvu sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i u saradnji sa Haškim tribunalom preduzela višednevnu policijsku akciju u kojoj je juče ujutro u Budvi pod lažnim identitetom uhapšen Đorđević, državljanin Srbije“.

U saopštenju Uprave policije Crne Gore se navodi da je „na osnovu operativnih saznanja, Uprava policije u sadejstvu sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i u saradnji sa Haškim tribunalom preduzela višednevnu policijsku akciju u kojoj je juče ujutro u Budvi pod lažnim identitetom uhapšen Đorđević, državljanin Srbije“. Na osnovu rezolucije 827 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija Đorđević će biti predat Međunarodnom sudu u Hagu, saopštila je Uprava policije.
Prema izvorima Danasa, Đorđević se nalazio u Budvi oko tri meseca i policija ga je uhapsila prilikom kontrole sezonskih građevinskih radnika, kojih na brojnim gradilištima u ovom gradu ima na stotine. Bivši policijski general je, prema našim izvorima, pustio bradu tako da je bitno promenio izgled. Beogradski mediji javili su da je Đorđević tri godine boravio u Crnoj Gori i živeo u centru Budve pod lažnim identitetom i imenom Novica Karadžić.

Jedna mračna karijera

Bivši načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije general Vlastimir Đorđević misteriozno je nestao u aprilu 2001. godine, posle otkrivanja masovnih grobnica u Batajnici, Bajinoj Bašti i Petrovom Selu.

Beogradski mediji su javili da je on januara 2002. godine odleteo sa aerodroma Beograd redovnom linijom Beograd – Moskva, a da mu je porodica ostala u Beogradu. I haško Tužilaštvo ranije je nekoliko puta saopštilo da se Đorđević nalazi u Rusiji.

Đorđević je postao načelnik RJB MUP Srbije posle ubistva Radovana Stojčića Badže, aprila 1997. godine. Na toj funkciji bio je do januara 2001. kada ga je zamenio general Sreten Lukić. Posle smene Đorđević je postao savetnik u MUP. On je po komandnoj odgovornosti bio zadužen za asanaciju terena i prebacivanje leševa mrtvih Albanaca u Srbiju. On je ta naređenja dobijao direktno od Miloševića, kao njegov čovek od poverenja.

Tokom rata na Kosovu 1999. godine bio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije. Optužen je za progon oko 800.000 Albanaca 1999, u toku NATO bombardovanja. Po istoj optužnici, pred Tribunalom u Hagu traje suđenje bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i kooptuženima Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću. Od 2002. godine, kada je nestao iz Srbije, Đorđević se, prema haškom Tužilaštvu, krio u Rusiji.

Đorđević je rođen 1948. godine u selu Koznica u opštini Vladičin Han. Tu je završio osnovnu i srednju školu, a u Beogradu Pravni fakultet. Zaposlio se u SUP Zaječar, iako nije odslužio vojsku, što je bio jedan od uslova konkursa. Naknadno je, kao pripadnik SUP, ipak odslužio vojni rok.

Početkom 80-ih bio je komandant policijskih jedinica na Kosovu.

Prelaskom u Beograd dobio je posao u Republičkom SUP Beograda, u sektoru milicije, a u reorganizaciji MUP 1994. raspoređen je na mesto načelnika Uprave milicije.

Portparolka Tužilaštva Haškog tribunala Olga Kavran, takođe, je u izjavi za Danas pozdravila hapšenje Đorđevića i izrazila nadu da će preostala četiri begunca u najskorije vreme biti uhapšeni i prebačeni u Hag. Na pitanje kada bi general u penziji MUP Srbije Đorđević mogao da se pojavi prvi put u sudnici Haškog suda da bi se izjasnio o krivici, ona je izjavila, da će se to verovatno dogoditi narednih dana, u toku ove nedelje, ali da to zavisi od sudija.

LJAJIĆ: Hapšenje Đorđevića – iznenađenje

Beograd – Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da hapšenje Đorđevića u Budvi jeste iznenađenje, ali i dokaz da se haški optuženici ne kriju u Srbiji. On je izjavio da su i Haški tribunal ali i srpske službe bezbednosti imale potvrde da se on nalazi u Rusiji i da je stoga izenađenje to što je uhapšen u Crnoj Gori. On je podsetio i da nekoliko optuženika koji su među poslednjim uhapšenima, nije uhapšeno u Srbiji – Milan Lukić uhapšen je u Argentini, Dragan Zelenović u Rusiji, Srdoje Lukić se predao u Republici Srpskoj, gde je uhapšen i Zdravko Tolimir.

– Po prvi put nadležne službe bezbednosti rade na lociranju svih haških optuženika istovremeno. Do sada nismo imali kapaciteta da pokrivamo sve optuženike jer je uglavnom sve bilo fokusirano na lociranje i hapšenje Ratka Mladića – kazao je Ljajić. On je dodao i da je „više nego siguran“ da će te akcije dati rezultat. „Najbolje bi bilo da se Župljanin i Hadžić dobrovoljno predaju jer su njihove mogućnosti za odbranu daleko veće i pomoć države bi bila veća, nego u slučaju da budu locirani i uhapšeni“, istakao je Ljajić.

– U ovom trenutku mogu da kažem da je hapšenje izvedeno na osnovu informacija koje su nadležni organi u Srbiji dobili i koje su ukazivale na to da bi se Đorđević mogao ipak nalaziti u Crnoj Gori – kazala je Kavran i dodala da su te informacije, u vrlo bliskoj saradnji tužioca Haškog tribunala, crnogorskih i srpskih vlasti proverene, potvrđene i da je obavljeno hapšenje.

Kristina Galjak: Hapšenje Dorđevića dobar korak

Brisel- Hapšenje bivšeg generala srpske policije Vlastimira Đorđevića „odličan je korak ka punoj saradnji vlasti Srbije s Haškim sudom“ i to je „bez sumnje povoljna vest“ za dalje odnose Srbije i EU, izjavila je portparol visokog predstavnika EU Havijera Solane Kristina Galjak. „Potpuna saradnja s Tribunalom u Hagu je nužna za razvoj i pospešenje odnosa EU i Srbije“, rekla je agenciji Beta Galjakova, komentarišući vest o hapšenju Đorđevića.

Portparol srpskog Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je za Danas da se Vlastimir Đorđević, optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine na Kosovu 1999. tokom NATO bombardovanja, u Srbiji procesuira u predmetu Bitići.

Reagovanje stranaka

Beograd – Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Srbije Nada Kolundžija izjavila je da hapšenje haškog optuženika Vlastimira Đorđevića pokazuje da nadležne državne institucije rade svoje posao.

Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić ocenio da hapšenje haškog optuženika pokazuje da su vlasti u Srbiji odlučile da do poslednjeg trenutka ispunjavaju naloge okupatora.

Potpredsednica G17 plus Suzana Grubješić pozdravila je hapšenje i izrazila nadu da će se i ostali optuženi „uskoro naći u Hagu“.

Predsednik SPS Ivica Dačić osudio je hapšenje Đorđevića, navodeći da je ta stranka protiv izručenja srpskih državljana Haškom tribunalu.

Funkcionerka LDP Vesna Pešić pozdravila je hapšenje, ali je navela da se u Srbiji ne govori o tome za koja dela tužilaštvo Haškog tribunala tereti optuženike.

Predsednik LSV Nenad Čanak ocenio je da je hapšenje Đorđevića „samo dokaz da se sve to moglo i mnogo ranije rešiti“.

– Đorđević se, osim u suđenju za ubistvo braće Bitići koje se vodi pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, procesuira i u jednom predmetu koji je u fazi pretkrivičnog postupka. Ne mogu da kažem detalje zbog istrage koja je u toku, međutim reč je o njegovom učešću u prebacivanje tela sa Kosova na različite lokacije u centralnoj Srbiji – istakao je Vekarić.
On je objasnio da će srpskom Tužilaštvu biti potrebno da ispita Đorđevića u Hagu i da će tim povodom biti upućena zamolnica kako bi ga saslušali.
Đorđević je novembra prošle godine, pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu označen kao „naredbodavac“ zločina počinjenog u Petrovom Selu 1999. godine nad trojicom braće Bitići, američkim državljanima albanskog porekla. Optuženi, bivši pripadnici MUP-a Srbije Sreten Popović i Miloš Stojanović, rekli su tada da im je Đorđević 7. jula 1999. godine telefonom naredio da angažuju policajce koji će doći u Prokuplje po braću Bitići i odvesti ih do Petrovog Sela. Braća Bitići su ubijeni 9. jula u Petrovom Selu, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su 2001. godine u jednoj od grobnica u Petrovom Selu. Inače, u tri masovne grobnice u Srbiji otkrivena su tela 835 ubijenih kosovskih Albanaca. Od toga, 707 u grobnici kraj centra za obuku specijalnih jedinica MUP-a u Batajnici, kod Beograda, 84 u Petrovom Selu kod Kladova, pored centra za obuku pripadnika državne bezbednosti, kao i 44 u grobnici u Perućcu.
– Prema podacima MUP Srbije koji je obelodanio ove slučajeve, Vlastimir Đorđević je dobio zadatak da organizuje uklanjanje tela, kaže za Danas Nataša Kandić, izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo. Ona veruje da „nije nemoguće da uskoro bude uhapšen i Ratko Mladić, jer se optuženi kriju na poznatim prostorima“.
Rasprava uoči početka odbrane bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića i petorice kooptuženih za zločine na Kosovu i nastavak pet suđenja, na rasporedu su rada Haškog tribunala za ovu nedelju. Đorđević je prvobitno bio obuhvaćen optužnicom protiv Milana Milutinovića, Nikole Šainovića, Dragoljuba Ojdanića, Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića i Sretena Lukića, ali je postupak protiv njega izdvojen pošto nije bio dostupan Tribunalu u vreme kada je njima počelo suđenje, u julu prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari