Evropski komesar Oli Ren je juče izjavio u Briselu da pozdravlja odluku Vlade Srbije da počne da primenjuje Privremeni trgovinski sporazum sa EU.

Ren je rekao da će „ubedljivi rezultati u primeni sporazuma biti od važnosti prilikom odlučivanja o dodeli Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU“. Posle razgovora sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem, on je naglasio da je ostvariv „zajednički cilj“ da Srbija postane kandidat za članstvo u EU 2009, čim ispuni sve uslove, uključujući opipljive dokaze o punoj saradnji s Haškim tribunalom, što znači da Srbija mora obezbediti da budu uhapšena i preostala dvojica optuženika – Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Dinkić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, istakao da je Ren dao ohrabrenje za ubrzavanje evropskog puta Srbije, napomenuvši da će to veoma zavisiti od onoga što učini Vlada. Dinkić je izjavio da je Rena izvestio o planovima Vlade za izgradnju autoputeva na „Panevropskom koridoru 10“ kroz Srbiju, za šta je od Evropske investicione banke obezbeđeno milijardu i sto miliona evra, kao i sto miliona evra kao pomoć Vlade Grčke. Radovi će početi na proleće, a srednjoročni prioritet je i izgradnja železničke trase duž tog koridora, za šta Beograd očekuje da će, uz kredite Evropske investicione banke, dobiti sredstva iz pretpristupnih fondova EU, kad Srbija dobije status kandidata za prijem u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari