„Oluja“ – jedni plaču, drugi slave: „Temelj hrvatske države“ koji oduzima pomirenje dva naroda

Ostavite komentar


  1. Odlucan clanak, ali niste niste spomenuli, vrijeme prije toga..Sto su vasi drago zemljaci radili, ubijali, palili, tjerali svoje sudjede.. mit

  2. Bio sam sudionik ove operacije i dragovoljac od 1991. Branio sam svoju Domovinu, nisam ratovao ni po Kruševcu ni po Nišu. Smatram da je operacija u ovom ili onom obliku bila nužna i da je završila rat i kod nas i u BiH. Ono što me danas jako smeta je što tom ratu nema kraja ni danas i što se na obje strane svake godine isto ponavlja, bez da se stavi točka i krene dalje. Vaši političari sve prezentiraju kroz događaje od 1995., pa 1999., a što se događalo prije tog malo kog zanima, iako su događaji koji su prethodili ovome bili uzrok svemu kasnije. Mi se nismo mogli pomiriti sa činjenicom kako dobar dio teritorija nadziru do zuba naoružane paravojne formacije i kako se svakodnevno granatiraju naši najveći gradovi, a o turizmu i barikadama da i ne govorim. Kad kažete da su to bili naši građani, sjećam se kako su se pred rat i u ratu ponašali i što su sve ,, svojoj zemlji,, učinili. Dobar dio njih je aboliran, sve u svrhu ostanka i završetka ove tragedije, kao što je to bio slučaj u Podunavlju i njegovoj mirnoj reintegraciji. Dobar dio je otišao, rijetko tko se vratio. Najveće žrtve maltretiranja od strane sugrađana bili su oni srbi koji su ostali u gradovima i nije im padalo napamet da odu iz svoje zemlje, a u isto vrijeme su bili izloženi granatiranju kao i mi. Uz ovo treba reći i da ih je preko 10000 branilo svoju zemlju i ostvarili svoja prava kao i mi. Žao mi je svake nevine žrtve bez obzira čija bila i koje ime nosila. Vrijeme je da naše tragedije prestanu biti ping pong loptice političara na vlasti, da se malo igraju kad im zatreba.

  3. čudno, jako malo ljudi primječuje činjenicu da su cijeli kauzalitet koji je rezultirao oluujom pokrenili i strasno zagovarali upravo osobe koji danas stoluju u srbiji i osobe koje pune gro novina i tv kanala u srbiji. očito im je stalo da se iz godine u godinu isti spleen restarta i pojača

  4. Hrvati su oslobodili svoju zemlju. Da, nehumano, ali ktivci nisu samo bili u Zagrebu. Bili su, iskreni da budemo, i u BG. Ko je sanjao granice Srbije na liniji Virovitica, Karlovac, Karlobag? Ja nisam!

  5. O kojem ondasnjem vrhu private? Dok kod vas vidimo Vucica, Vulina, Dacica i druge…kad ce vam A.V Opet U Glini?

  6. Normalno je da Srbi tuguju, a Hrvati raduju. Hrvati su pobijedili, a vi ste licemjeri jer ne tugujete vi zbog žrtava, vi tugujete zbog poraza.

  7. @Jo Radan
    Ajde da pomenemo vreme pre….NDH, 1941-1945 te, Maspok 1970 te, brisanje Srba iz ustava …mrzi me dalje, treba da poradimo na zidu.

  8. Stalno se u Srbiji spominje Oluja kao maltene jedini događaj u ratu. Tražite empatiju i razumijevanje, a ni jednim slovom ne spomenete 17 000 ubijenih nesrba od tih koji su bježali u Oluji, 500 ubijene djece, logore u kojima su ubijali, da su protjerali 300 000 nesrba sa „vekovnih srpskih ognjišta“.
    Nista od toga ne spominjete, e pa kako vičete takvu ćete jeku čuti.

  9. Evo predlažemo rešenje:
    Mi iz Krajine više ne želimo da se borimo protiv tame već da unosimo svetlo. Žao nam je onih koji slave terorizam. Njima prepuštamo ulogu žrtve.

    Samo tražimo da se prizna činjenica iz Brionskog plana koja je neosporiva: „Da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu.“

    Dakle, za ljude iz Krajine je pripremljen plan potpunog istrebljenja kao što je to učinjeno nakon okupacije Zaštićene zone UN sa domaćim životinjama.

    I mi od ove godine pored sećanja na stradale počinjemo i sa obeležavanjem dana zahvalnosti Presvetoj Bogorodici zbog pobede Života.

  10. @Jole
    Kad je maspokovac Tudjman javno trazio ‘hrvatsku pusku o hrvatsko rame’ Tito mu je porucio: ko napadne JNA u Vukovaru napao je JNA i u Nisu… (koristio je drugaciju formulaciju ali u prevodu to je to)

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.