"Onaj i ovaj B92 - nebo i zemlja u svakom smislu": Ko stoji iza spota objavljenog protiv predstavnika desnice na B92? 1Foto: Screenshot B92

Kampanja protiv opozicionih lidera sa ulice preselila se na televiziju B92 koja se nalazi u vlasništvu brata funkcionera SNS – Srđana Milovanovića.

I baš na toj televiziji, koja je nekada bila svetionik slobodnog novinarstva, objavljen je spot protiv predstavnika desnice, ali i bivših predsednika Srbije Borisa Tadića i Vojislava Koštunice, kao i nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića.

Sagovornici Danasa pitaju ko stoji iza tog spota koji je svojevrsni poziv na linč neistomišljenika i konstatuju da ovoj vlasti nije bilo dovoljno ubistvo Olivera Ivanovića, kako bi spustili tenzije.

Voditelj emisije u kojoj je spot objavljen nije naveo ko je njegov autor, a u uvodu je rekao da “mediji podsećaju kako su se vlasti u Srbiji borile za Kosovo nekad i sada” i “šta je istina o borbi za Kosovo”. U spotu se navodi da su Vojislav Koštunica i Miloš Jovanović pomilovali Aljbina Kurtija i 1.800 albanskih zločinaca, a da je Boris Tadić pobegao u Rumuniju kada je Kosovo proglasilo nezavisnost. Jeremić je, kako su naveli, poslao “glupo pitanje” Međunarodnom sudu pravde i “od Albanaca dobio zahvalnicu”. Osvrću se i na “hrvatske državljane” (u pozadini slika Zdravka Ponoša) “koji su razorili srpsku vojsku”.

Potom su “objasnili” kako se Vučić bori za Kosovo, prikazujući njegove slike kako šeta pored srpskih vojnika, potom se vide kadrovi Beograda na vodi i autoputa Miloša Velikog, a na kraju tvrde da je on osmislio Zajednicu srpskih opština.

“I ko će se bolje izboriti za Srbiju i Kosovo? Oni koji opet žele da nas gurnu u poraze?”, navodi se u videu, u kom se potom prikazuju fotografije Zdravka Ponoša, Milice Đurđević Stamenkovski, Boška Obradovića, Miloša Jovanovića i Vuka Jeremića.

Veran Matić, predsednik ANEM-a i bivši glavni i odgovorni urednik B92 kaže za Danas da izuzev imena, ova sadašnja TV stanica nema nikakvih dodirnih tačaka sa nekadašnjim B 92 koja je osnovana pre 34 godine.

„Oduvek smo govorili da najveća snaga i vrednost B 92 leži u ljudima koji su tamo radili i doprineli ugledu tog slavnog imena. Tamo odavno nema više tih ljudi, ideja i vrednosti što rezultira time da se program instrumentalizuje za ovakve kampanje. To samo ubrzava spoznaju da su onaj i ovaj B 92 dva sveta odnosno nebo i zemlja u vrednosnom, profesionalnom i svakom drugom smislu. Huškačke kampanje vrlo često donose drastične rezultate, a dodatno potpuno zamagljuju suštinu“, napominje Matić.

Ističe da lično podržava put postizanja sporazuma i dodaje da bi kampanja, koja bi jasno stavljala do znanja šta to znači i kako se to odražava na život stanovnika Kosova i Metohije i građana Srbije bila ne samo potrebna, već i uspešnija.

„Tajanstvenost u izrazu „mediji podsećaju“, mora da bude potpuno razjašnjena i za to se treba izboriti svim pravnim sredstvima odmah, kako bi se utvrdilo poreklo ovog spota i odluka o njegovom emitovanju, po čijem nalogu i sa kakvim motivima i interesima. Biće loše ako se opet sve završi na prepucavanjima kroz društvene mreže, medije i kroz političke i društvene forume“, ocenjuje Matić.

I Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke tvrdi da je sramotno da se televizija B 92 svela na hajkača političkih oponenata mafijaškog i izdajničkog režima Aleksandra Vučića.

„Jos sramotnije je da naručioci ovog spota zaboravljaju da je upravo Aleksandar Vučić, koji je menjao Gračanicu za stan od dva ara odgovoran upravo za ono za šta pokušavaju da optužè predstavnike opozicije. Ali posle nekažnjavanja naručioca i autora spota protiv Olivera Ivanovića u Srbiji je otvorena Pandorina kutija naprednog zla, koju možemo zatvoriti samo ako se iza zidina Zabele zatvore oni koji zlo generišu, a mržnju koriste kao jedini argiment u političkom delovanju“, napominje Milivojević.

Aleksandar Ivanović, potpredsednik SDS i bratanac ubijenog Olivera Ivanovića smatra da su ti spotovi poziv na linč i jako opasnii manir ove vlasti od 2012. godine do danas.

„To je obrazac po kome oni funkcionišu i kako deluju. Ta količina agresije koja se konstantno i vrlo tendenciozno emituje i u javnom i u političkom prostoru kroz razne rijalitije, nastupe u skupštini, suštinski ima za cilj da svakoga ko misli drugačije satanizuje. Na žalost ni drastičan primer kao što je bio Oliverov nije dovoljno upozoravajući za njih. Sada je očigledo da neka takva kampanja koja je vođena na gnusan način protiv Olivera i koja je rezultirala njegovim ubistvom, nije bila dovoljna da se spuste tenzije“, napominje Ivanović.

Dodaje da je potpuno nebitno protiv koga se vodi kampanja, ali da je za sve nas koji živimo ovde, za celo društvo, to užasno opasna stvar.

„Oni to jako dobro znaju i vrlo svesno i namerno to rade. Sejanje straha, te mržnje je njihov obrazac ponašanja koji je vrlo opasan proces koji će imati nesagledive posledice za sve nas. Jer došli su u poziciju gde ne znaju kako građanima da objasne kako smo od silnih niihovih pobeda u pregovorima oko KiM, od Briselskog sporazuma do danas, došli u poziciju da smo apsolutno izgubili sve“, navodi Ivanović.

Prema njegovim rečima umesto objašnjenja i prihvatanja odgovornosti za takvo loše vođenje države, vlast nudi njihov stari, dobro isproban metod, a to je satanizacija i poziv na linč neistomišljenika

Advokat Ivan Ninić, smatra da je kompletna kampanja, koja se vodi posredstvom plakata, grafita i tog spota odraz teškog delirijuma ovog režima.

„Jasno je da na taj način Aleksandar Vučić pokušava da, u narednom periodu, predupredi osipanje glasova i to pre nego što budu raspisani izbori. Gledamo klasičnu kontrolu štete i pripremu glasačke mašinerije za potpis na finalni sporazum sa Kurtijem“, objašnjava Ninić.

Prema njegovim rečima ovde su u fokusu nacionalno osvešćeni glasači koji deset godina sazrevaju i konačno shvataju da Vučić, sve vreme, aktivno doprinosi stvaranju Velike Albanije.

„Otuda i potreba da se lideri opozicije, prljavom kampanjom i maljem u glavu, satanizuju, kako ne bi profitirali dok lider SNS „krvari“, zaključuje Ninić.

Dijana Vukomanović, članica Predsedništva pokreta SRCE, čiji se lider Zdravko Ponoš, takođe targetira u spotu, osuđuje crtanje meta i maltretiranje opozicionih političara i njihovih porodica od strane Vučićevog režima. Ističe da je pokret SRCE, bez obzira na ideološke razlike, solidaran i odlučan da štiti Ustavom garantoana ljudska prava i slobode.

„I zato poručujemo Vučiću, poštuj Ustav Srbije“, napominje Vukomanovićeva.

Miloš Jovanović , lider Novog DSS, kome je posvećeno značajno mesto u spotu emitovanom na B92 kaže za Danas da niti ga preterano zanimaju, niti dotiču lični i besmisleni napadi.

“ I ti napadi najbolje svedoče o njima samima, jer se, u ovim istorijskim vremenima, oni isključivo bave sopstvenim rejtingom i željom da zadrže vlast. Pri tom, vode prilično bedne kampanje protiv političkih protivnik,a ne shvatajući da ovde nisu bitni ni Vučić, niti bilo ko od nas, i da neće moći da pobegnu od istorijske, političke i krivičnopravne odgovornosti zbog najgrubljeg ugrožavanja vitalnih nacionalnih interesa i ustavnopravnog poretka ove zemlje“, napominje Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari