Opozicija će uzeti Beograd: Lični stav Jasmine Lukač 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Glasačko telo Srbije klati se u ovoj predizbornoj kampanji između dve krajnosti. Jedna je da se ništa neće promeniti, i druga, da će se sve promeniti.

Obe su tačne, bolje reći ovi izbori učiniće vidljvim promene koje su se već dogodile, mada će u tim promenama ponešto ostati isto.

Najkrupnija biće ta što će Vučićeva i Dačićeva stranka izgubiti većinu u Beogradu. Opozicija će pobediti u glavnom gradu u zbiru, ali da li će i kako Beograd preći u opozicione ruke, da li uz novu krizu ili uz novu stabilizaciju Vučićeve vlasti, to će se tek videti.

Ishod uostalom, teško da smo mogli da prozremo kroz proteklu samu kampanju. Nju je diktirao Vučić, sa svom virtuoznošću, medijskom i tehnološkom silom prekaljenog autokrate.

Ipak, kroz posećene tribine Proglasa, mainfesta antivučićevskog aktivizma uglednih ličnosti i nevladinih organizacija, prevladalo je raspoloženje da je Vučićeva vlast ostala usamljena, da su joj viša srednja klasa i elita potpuno okrenule leđa.

Isto se videlo i na završnom skupu Srbije protiv nasilja u Beogradu, tako masovni opozicioni predizborni miting nismo videli od vremena kada je Vučićeva SNS bila u opoziciji.

Opozicija će uzeti Beograd: Lični stav Jasmine Lukač 2
Foto: Danas/Radenko Topalović

A od vremena kada je prethodna Vučićeva partija – Šešeljevi radikali – bila u opoziciji, od ranih 90-tih dakle, nismo videli ovakvu desnicu sigurnu u svoj rast i u to da njeno vreme neminovno dolazi.

I sam Vučić je zbog toga smerno sedeo u jednom TV formatu tvrdeći da je bio kao maljem udaren zato što je jedan novinar sa desnog spektra objavio da je na prošlim izborima glasao za DSS i Miloša Jovanovića.

Između Jovanovića i Milice Đurđević Stamenkovski na ovim izborima bije se bitka za novog lidera srpske desnice, dok pojedini posmatrači sa liberalnog pola, strepe da bi Milica mogla da pristupi i slojevima mladih ljudi koji su inače, liberalnih, dakle proevropskih shvatanja.

I kao poslednje, ali ne i najmanje važno, ovi izbori uticaće na sve buduće odluke Srbije koje Evropska unija čeka u vezi Kosova i u vezi Rusije.

Srpski narod ne glasa za izdajnike – ovu rečenicu je više puta ponovio Vučić u pomenutom TV formatu, tvrdeći da ju je čuo kao mladi ministar od Slobodana Miloševića.

Utisak je da je tu rečenicu ponavljao više zbog sebe, manje zbog gledalaca.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari