Da li će opozicija odlukom da bojkotuje konstitutivnu sednicu Skupštine Srbije olakšati predsedavanje Nade Macure? 1foto FoNet Aleksandar Barda

Po jutru se dan poznaje, a po predsedavajućima konstitutivnom sednicom Skupštine Srbije, koja će biti održana početkom februara, biće jasno i u kom smeru će ići četrnaesti saziv Skupštine Srbije. Naime, sednicom će predsedavati najstarija poslanica Nada Macura bivša portparolka Hitne pomoći, koja je ne jednom ponovila da joj je „uzor“ predsednik države Aleksandar Vučić, a da opoziciju ne poštuje.

Macura priznala da joj je uzor Aleksandar Vučić

 

„Vučić je moj uzor. On stavlja posao i dobrobit naroda ispred svog zdravlja, a to se na njemu nikada ne vidi. Istorija će ga pamtiti kao jednu vrhunsku ličnost ovog doba. On jednostavno zrači nekom posebnom energijom i najveći je radnik. U orkestru je dirigent glavni, tako i svi mi gledamo njega. Insistira da svi mi budemo među narodom, da pitamo ljude za njihove probleme i pričamo sa njima, što i ja radim, jer želim da ljudi žive odlično”, istakla je nedavno dr Macura, čiji rad je u prošlom sazivu parlamenta ostao gotovo nezapažen .

Ostala je, međutim, zapažena izjava ove poslanice Srpske napredne stranke da opoziciju ne može da poštuje, jer ona nije pokazala svoje pravo lice.

„Njihova kritika me nimalo ne dodiruje, kao ni ono što oni pričaju. Bili su mi veoma smešni posle jednog mog govora kada su mi aplaudirali. Ne znam da li je to neka njihova šala, ili koja im je bila namera“, tvrdila je Macura.

Da li će joj ovog puta, dok bude predsedavala konstitutivnom sednicom, opozicija aplaudirati još je neizvesno, pre svega jer opozicija još nije odlučila ni da li će toj sednici prisustvovati.

Opozicija još nije odlučila da li će prisustvovati konstitutivnoj sednici parlamenta

„Još uvek nismo doneli odluku o prisustvu na konstitutivnoj sednici. U stalnom kontaktu smo sa koalicionim partnerima, a razgovaraćemo i sa kolegama iz ostatka opozicije i nakon toga doneti odluku. Sednica će biti kao i svaka do sada, sazvana po hitnom postuku, sa minimalnim vremenom za neku pripremu, jer to je jednostavno manir vladajućeg režima. Suspenduju demokratiju gde god je moguće“, tvrdi za Danas Predrag Marsenić, potpredsednik Novog DSS.

I iz koalicije Srbija protiv nasilja napominju da još nisu odlučili da li će prisustvovati polaganju zakletve u parlamentu.

„Nisu još dogovoreni ti detalji. Zavisiće i od odluka iz EU, ali i od toga šta će se desiti u Beogradu“, kaže Janko Veselinović, poslanik Srbija protiv nasilja.

Na pitanje može li konstitutivna sednica početi opstrukcijom opozicije, Veselinović ponavlja da ništa još nije dogovoreno.

„Neće se metodi znati do pred samu sednicu. Ne da ih krijemo, već zavise od poteza vlasti i EU“, kaže Veselinvić .

 

Vladeta Janković: Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna i poštovana zemlja

Ukoliko opozicija ne dođe na konstitutivnu sednicu, Macuri će biti znatno olakšan posao da, inače, protokolarnu sednicu dovede do kraja, samo uz aplauze blagonaklone većine. Takvu privilegiju prošle godine, tokom konstitutivne sednice parlamenta, kojom je predsedavao kao najstariji poslanik, nije imao Vladeta Janković, poslanik sa liste Narodne stranke.

Janković se na početku prošlogodišnje konstitutivne sednice obratio narodnim poslanicima i izjavio da bi se u bilo kojoj zemlji gde deset godina nema poštenih izbora u pitanje doveo legitimitet ne samo samo zakonodavne, već i ostalih grana vlasti, što je naišlo na burno negodovanje naprednjaka.

„Mi smo dospeli u oblik jednopartijskog sistema u kojoj jedna politička stranka sa svojim neprikosnovenim liderom koji velike delove društva svesno i namerno drži u neznanju i uskraćuje im slobodu“, rekao je Janković

On je naveo da će Skupština dobijeno poverenje opravdati, samo ako „srce ove države bude stvarno kucalo ovde pod skupštinskom kupolom, a ne s druge strane parka“.

„Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna i poštovana zemlja. Poštenih izbora neće i ne može biti dokle god svaki i najudaljeniji građanin Srbije ne bude mogao da na Dnevniku RTS-a svaki dan vidi šta govori i čini vlast, ali i oni koji nisu na vlasti. Poštenih izbora nema i ne može biti dokle god ima pritisaka, potkupljivanja i nasilja, dokle god se nacionalni medijski prostor ne učini dostupnim svima, dokle god izborne komisije budu čekale da umesto njih odluče vladajući političari, dokle god volja i hir jednog čoveka budu iznad Ustava Srbije“, rekao je Janković.

On je tokom govora više puta prekidan gromoglasnim aplauzom dela opozicionih poslanika, a tokom prenosa su se čula i negodovanja i dobacivanja,poslanika vladajuće većine, koji su mu zamerili da je zloupotrebio govornicu i protokol.

Naprednjaci Mićunovića optužili za državni udar i to na konstitutivnoj sednici

Poruke Jankovića izrečene prošle godine, očigledno nisu prosvetlile naprednjake, pa su iz nepoštnih izbora ušli u fazu pokradenih izbora. No to nije ništa novo . I pre osam godina poslanik DS Dragoljub Mićunović, kao predsedavajući konstitutivne sednice parlamenta pokušao je da edukuje poslanike vlasti, da ih poduči demokratiji i redu ,ali je prošao čak gore od Vladete Jankovića.

Samo zato što se drznuo da prekine konstitutivnu sednicu, jer je smatrao da skupština ne može da bira noću predsednika parlamenta, naprednjaci su ga optužili za pokušaj državnog udara.

„Dva dana nisam izlazio iz kuće čekajući da me uhapse, a pošto nisu ja ću onda moći da nastavim u tom stilu“, rekao je Mićunović, nastavljajući da predsedava konstitutivnom sednicom na čijem dnevnom redu je bio izbor predsednika parlamenta i potpredsednika Skupštine Srbije.

„Izdržaću do kraja bez obzira kakve pritiske na mene vršili, oni neće imati nikakvog efekta“, rekao je Mićunović odgovarajući na primedbe naprednjaka.

Kako će Nada Macura uspeti da se snađe u ulozi predsedavajućeg konstitutivnom sednicom Skupštine Srbije ostaje da se vidi. To umnogome zavisi od činjenice da li će sednici prisustvovati poslanici opozicije ili ne.

Inače, na konstitutivnoj sednici poslanici novog skupštinskog saziva trebalo bi da polože zakletvu, da izaberu predsednika i potpredsednike parlamenta, šefove poslaničkih grupa i predsednike skupštinskih odbora.

Da podsetimo u novom sazivu parlamenta lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ imaće 129 mandata. Opoziciona lista „Srbija protiv nasilja“ 65 mandata, lista „Ivica Dačić – premijer Srbije“ koju je predvodila Socijalistička partija Srbije imaće 18 poslanika.

Koalicija „Nada“ imaće 13 poslanika, a isto toliko i lista „Mi, glas iz naroda“.

Manjinska lista Saveza vojvođanskih Mađara imaće šest manda, bošnjačka Stranka pravde i pomirenja i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini dva mandata, koliko i manjinska lista SDA Sandžaka.

Manjinska lista „Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi“ imaće jedan mandat, kao i manjinska lista Ruska stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari