ana brnabićfoto FoNet Zoran Mrđa

Predstavnici opozicije očekuju od Ane Brnabić i vlasti da se do srede 3. aprila izjasni o zahtevima o izbornim uslovima, međutim u sredu ističe i rok da se raspišu izbori za Beograd, za koje je najavljeni datum glasanja 2. jun.

Izbore za Beograd raspisuje po zakonu predsednik parlamenta, odnosno Ana Brnabić, koja je bila i domaćin današnjih pregovora vlasti i opozicije.

Pojedini posmatrači tvrde da bi sve moglo da se reši specijalnim zakonom kojim, bi navodno, mogla da se produži privremena vlastu u Beogradu, a beogradski izbori održe istovremeno sa ostatkom lokalnih (opštinskih) u avgustu ili početkom jeseni.

Za ovakav ishod međutim nema nikakve potvrde, ali ništa ne treba isključiti budući da se pregovori nastavljaju. U opozicionim redovima pominje se i mogućnost bojkota beogradskih izbora 2. juna, ukoliko vlast ne ispuni zahteve.

Pojasnimo, u formi sednice Kolegijuma u Narodnoj skuštini, na kojoj su predstavnici parlamentarnih stranaka imali konsultacije o primeni preporuka ODIHR/OEBS, (međunarodne posmatračke misije sa izbora 17. decembra) počeli su pregovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Pregovori su trajali od 9 ujutru do popodne i najavljen je njihov nastavak u sredu 3. aprila.

Ana Brnabić, predsednica parlamenta, je u izjavi posle konsultacija potvrdila da su dva od tri uslova opozicije ispunjena, ali da treći koji se odnosi na zahtev da se svi lokalni izbori održe istog dana kada i beogradski, ne može biti ispunjen.

„Nema licitiranja sa zakonima i osnovnim normamama i demokratskim principima. Dosta je igranja sa građanima Srbije oko datuma održavanja izbora”, poručila je Brnabić.

Snežana Paunović (SPS) je ocenila da je opozicija sa tim zahtevom došla na Kolegijum sa stavom: „Došli smo da razgovaramo, ali da se ne dogovorimo“.

Govoreći o zahtevu opozicije da svi loklani i beogradski izbori budu održani istog dana, Paunović je rekla da je to moguće samo donošenjem leks specijalisa, ali da niko od opozicije to nije zvanično zahtevao.

Opozicija okupljena u dve koalicije Srbija protiv nasilja i Nada (Novi DSS- POKS) je predala tri zahteva za poboljšanje izbornih uslova, a to su: revizija biračkog spiska, ravnopravan pristup RTS-u i održavanje svih izbora zajedno.

Kako ranije objavio portal Nova.rs, prva dva zahteva vezana za birački spisak i medije prihvaćen je odmah, ali treći zahtev je odbijen. Nakon toga otpočeli su pregovori vezani i za taj zahtev.

“Nažalost, danas nemamo dogovor. To je zaista loše iako smo imali dobru atmosferu u kojoj smo razgovarali”, ocenio je Radomir Lazović (ZLF-SPN), najavljujući nastavak razgovora u sredu u 9 sati.

“To je rok koji smo dali vlastima da se izjasne da li prihvataju naše zahteve”, poručio je Lazović.

Lazović je naglasio da opozicija neće pristati na novu izbornu krađu, ali ni na beskonačne razgovore čiji krajnji rezultat neće biti poboljšanja izbornih uslova.

Prema njegovim rečima, ako do dogovora u sredu ne dođe, predstavnici opozicije će razgovarati šta će dalje raditi.

Predstavnik koalicije Nada Miloš Jovanović rekao je da je opozicija jedinstvena u stavu da se mora izboriti za normalan izborni proces.

“Ima indicija da će ovo vlast predstaviti kao ultimatum opozicije, ali ovo su tri minimalna uslova – elementarna zahteva”, naglasio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, ne postoje pravne preporuke da se ispune zahtevi opozicije.

Uz to, kako je naveo, predstavnici opozicije su vlastima dali i modalitete kako se to može primeniti.

“Ova borba nije samo borba dve opozicione koalicije, ovo će biti borba svih građana”, poručio je Jovanović, dodajući da ako se ponove izborne neregularnosti, izbori se mogu i ukinuti.

Sastanku kod Ane Brnabić, su prema navodima medija, prisustvovali predstavnici vladajuće koalicije Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, SVM-a, Stranke pravde i pomirenja, PUPS-a, Jedinstvene Srbije, a takođe su se odazvali i predstavnici opozicije iz koalicije „Srbija protiv nasilja“ i koalicije „Nada“, kao i predstavnici poslaničkih grupa „Mi – glas iz naroda“ i „Mi, snaga iz naroda dr Branimir Nestorović“.

Među poslanicima koji su došli na razgovore bili su Milenko Jovanov i Nevena Đurić (SNS), Ivica Dačić i Snežana Paunović (SPS), Edin Đerlek (Stranka pravde i pomirenja), Elvira Kovač (SVM), Radomir Lazović i Biljana Đorđević (Zeleno-levi front), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije), Miloš Jovanović (Nova Demokratska stranka Srbije) i drugi.

Zahtevi opozicije, prema navodima medija:
1. Da se pre održavanja bilo kojih izbora formira komisija od predstavnika vlasti, opozicie i relevantnih organizacia civilnog sektora koja će, između ostalog, imati izvršna ovlašćenja, nadležnost da vrši kontinuirani nadzor nad biračkim spiskom, stalnu kontrolu i reviziju biračkog spisak i cilju njegovog usaglašavanja sa stvarnim stanjem.

2. Da pre održavanja bilo kojih izbora javni servisi započnu sa profesionalnim i odgovornim izveštavanjem, kao i emitovanjem programa u kojem bi učesnici izbora imali priliku da budu ravnopravno predstavljeni. Takođe, u udarnim terminima u informativnom programu potrebno je da javni servisi istinito i nepristrasno izveštavaju o aktivnosti svih učesnika izbornog procesa. Javni servisi će istinito izvestiti o izveštajima ODIHR-a, CRTE i ostalih aktera koji su svedočili o nepravilnostima uočenim na izborima održanim 17. decembra 2023.

3. Održavanje svih lokalnih izbora u onim opštinama i gradovima gde po Zakonu bi trebalo da se raspišu, a nisu održani u decembru 2023. u isto vreme zajedno sa izborima za Skupštinu grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari