ekološki protestfoto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Na čemu ekološki aktivisti i opozicioni poslanici zasnivaju uverenja da će najavljene blokade i protesti širom Srbije imati poželjne ishode sa stanovišta njihovog očekivanja – stavljanje rampe na aktivnosti kompanije Rio Tinto, pitanje je koje je ključno nakon okončanja četvorodnevne sednice Skupštine Srbije posvećene pokušaju usvajanja zakona kojim se zabranilo iskopavanje litijuma.

Koji su dalji koraci opozicije, koja je, kako tvrdi, ostvarila svoj cilj raspravom u parlamentu i razotkrila do kraja aktuelni režim da zapravo radi kao lobista kompanije Rio Tinto, a ne u korist i za opšte dobro građanki i građana Srbije? Istovremeno se ispostavlja zapitanost o njihovoj proceni o tome koliko će se naroda odazvati njihovim pozivima na proteste i blokade, a time i koliko će biti učinkoviti ti napori.

Da režim strepi od protesta evidentno je imajući u vidu koliko se trude da u medijima koji su pod njihovom kontrolom promovišu navodne dobrobiti od tog projekta za sve građanke i građane Srbije, odnosno da iskompromituju ekolološke aktiviste i opoziciju koji se protive iskopavanju litijuma.

Takođe, protest proteklog leta,10. avgusta u Beogradu, kada je na ulice izašlo više desetina hiljada ljudi, sasvim izvesno je poremetilo smirenost režima u vezi sa izvešnošću izvedbe projekta iskopavanja litijuma u miru.

Kada i kako će ekološki aktivisti i opozicija blokirati Srbiju? 1
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

„Opozicija će svake subote blokirati…“

– Protest počinje u sredu, 16. oktobra, u Loznici, kako su iz SEOS-a i Ne damo Jadar najavili. Blokada će se organizovati svake subote po Srbiji. Svakako kao što smo i napomenuli ranije, pre sednice Skupštine Srbije, radimo sve u koordinaciji sa njima. Svakako ćemo se sve dogovoriti sa njima – kaže za Danas Danijela Nestorović, narodna poslanica Ekološkog ustanka u Skupštini Srbije.

Tema litijuma će se nastaviti i kroz buduće sednice Skupštine Srbije, napominje dalje – litijum je sinonim za otpor.

Simbol borbe za spas Srbije i njenih građana. Mi kao narodni poslanici ćemo nastaviti da kroz Skupštinu raskrinkavamo, da nateralo Ustavni sud da radi svoj posao. Ocena ustavnosti i zakonitosti Uredbe Vlade od 16.7.2024. Da li ima volje građana za blokade i proteste, zavisi od svakog od nas pojedinačno. To je pitanje za svakog od nas pojedinačno: da li ću se boriti ili spustiti glavu i priznati poraz – kaže sagovornica Danasa.

Opozicija ne želi rat, ističe Danijela Nestorović, to je autoprojekcija.

– Ɓrnabić kao predsednica Skupštine bi trebalo dostojnije da obavlja tu funkciju. Njeno uličarsko ponašanje upravo govori koliko bez snage argumenata i nedostatkom racionalnog objašnjenja građanima šta rade sa Srbijom, kako je rasprodaju deo po deo, izazivaju bes i nezadovoljstvo – kaže Danijela Nestorović.

Opozicija svojim delovanjem može samo da nastavi da raskrinkava kriminalne radnje ove vlasti, dodaje.

– Može da natera institucije da rade i primenjuju Ustav, a ulica je jedno od sredstava pritiska. Promene su neophodne i moraju se što pre desiti – zaključuje ona.

Kada i kako će ekološki aktivisti i opozicija blokirati Srbiju? 2
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

„Jedini ko se služi nasiljem je SNS režim, a ne opozicija“

Podsetimo da je Ana Brnabić nedavno izjavila da opozicija želi rat na ulicama nakon što je Radomir Lazović, narodni poslanik kopredsednik Zeleno-levog fronta, u Skupštini rekao sledeće: „Budete li nam lobiste Ro Tinta podmetali kao struku, slušaćete i kuku i motiku“.

– Ana Brnabić bi najviše volela da može da zabrani proteste građana i da može da pohapsi nezadovoljne koji javno kritikuju vlast. Zato se i menja krivični zakonik da bi mogli nesmetano da hapse aktiviste i organizatore protesta. Naš ustav garantuje pravo građana na protest i mi ćemo to pravo braniti, a jedini ko se služi nasiljem je SNS režim koji po svaku cenu hoće da nametne rudnik, iako ga velika većina građana ne želi – kaže za Danas Radomir Lazović.

Zeleno-levi front podržaće pre svega akcije koje organizuju ljudi najdirektnije ugroženi planiranim rudnikom, savez ekoloških udruženja Srbije, dodaje.

– Dakle pozivamo građane koji mogu da prisustvuju protestu Loznici, kao i najavljenim blokadama, a učestvovaćemo i na sastancima opozicije sa aktivistima koji se održavaju ovih dana, nakon čega će biti objavljeni dalji konlretni koraci. Naš stav koji ćemo izneti i ostalim kolegama je da protiv iakopavanja litijuma treba dolivati na tri načina. Vaninstitucionalno – podrškom blokadama, protesima i ostalim akcijama u koordinaciji sa ljudima koji su direktno pogođeni rudnikom. Kroz institucije – kao što smo se borili za ovaj zakon i pokretali pravne procese poput krivične prijave zbog krađe narodne inicijative. Na međunarodnom polju – nedavno smo uspeli da dobijemo podršku krovne organizacije evropskih Zelenih koje čini preko 40 partija iz svih država Evrope. Ovo je prva, ali verujemo ne i jedina otvorena javna podrška. Očekujemo da se i druge velike evropske političke porodice izjasne o šteti koji Rio Tinto čini u Srbiji – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari